Live

„Regina gunoaielor” este judecată în Suedia. Cum a scăpat de 200.000 de tone de deșeuri toxice

Data actualizării: Data publicării:
Bella Nilsson, ”Regina gunoaielor” din Suedia. Foto: Profimedia Images

O femeie de afaceri care se autointitula „Regina gunoiului” este judecată în Suedia, fiind acuzată că a depozitat ilegal munți de deșeuri, în cel mai mare caz de infracțiuni împotriva mediului din istoria țării. Bella Nilsson este una dintre cele 11 persoane acuzate de „infracțiuni agravate împotriva mediului”.

Ea a fost director executiv al societății de gestionare a deșeurilor NMT Think Pink, care este acuzată de aruncarea sau îngroparea a 200.000 de tone de deșeuri în 21 de locuri între 2015 și 2020, informează BBC.

Procesul urmărit îndeaproape de la tribunalul districtual Attunda din Sollentuna, lângă Stockholm, se concentrează pe compania de reciclare Think Pink, fostul ei director executiv Bella Nilsson, care de atunci și-a schimbat numele, și pe fostul ei soț Thomas Nilsson.

Cazul e în pregătire de câțiva ani

Procurorii au acuzat compania că a aruncat și îngropat deșeuri în Suedia într-un mod care ar putea dăuna sănătății umane și mediului. Toți inculpații neagă acuzațiile.

Cazul este în pregătire de câțiva ani, iar procesul este programat să dureze nouă luni. Nilsson și angajații ei au fost acuzați în decembrie.

Soții Nilsson se confruntă cu acuzații de infracțiuni grave împotriva mediului și infracțiuni economice grave legate de companie. Ceilalți se confruntă cu o combinație de acuzații diferite, inclusiv infracțiuni grave împotriva mediului, infracțiuni economice grave legate de companie, sprijinirea și favorizarea infracțiunilor grave împotriva mediului.

La intrarea în tribunalul districtual Attunda, Nilsson a refuzat să răspundă întrebărilor reporterilor.

Procurorii au declarat că modul în care compania a gestionat în mod necorespunzător deșeurile a condus la eliberarea în aer, sol și apă a unor niveluri nocive de substanțe chimice cancerigene, plumb, arsenic și mercur.

O grămadă de deșeuri Think Pink din apropierea unei rezervații naturale a ars timp de două luni după ce a luat foc spontan.

Avea contracte, dar nu făcea nimic, abandona mormanele de deșeuri

Nilsson a declarat anterior presei suedeze că societatea sa a acționat în conformitate cu legea.

Procurorii au declarat că NMT Think Pink - care a intrat în faliment în 2020, când Bella Nilsson a fost arestată - nu a avut „intenția sau capacitatea de a gestiona deșeurile în conformitate cu legislația de mediu”.

Modul în care gunoiul a fost aruncat pe șantiere a pus în pericol „sănătatea oamenilor, a animalelor și a plantelor”, au adăugat ei.

Think Pink a fost angajată de companii de construcții, municipalități și persoane private, pentru a elimina orice, de la materiale de construcții, electronice, metale, materiale plastice, lemn, anvelope și jucării. Dar a lăsat mormanele „nesortate” și abandonate, potrivit procurorilor.

O anchetă preliminară privind scandalul a ajuns la 45.000 de pagini.

Procurorul Anders Gustafsson susține că, pe lângă deversarea deșeurilor, inculpații au folosit documente falsificate pentru a induce în eroare autoritățile și pentru a face bani care au fost folosiți în scopuri private.

Mai multe municipalități solicită despăgubiri de 260 de milioane de coroane (25,4 milioane de dolari) pentru curățarea munților de deșeuri, precum și pentru decontaminarea siturilor.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții

O navă chineză a fost reperată în locul în care au fost secționate cablurile din Marea Baltică. Coincidența nu se oprește aici

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

Partenerii noștri