Live

Bardella, ”Regele TikTok”, va ajunge premier al Franței? Cum arată ultimele sondaje înaintea turului doi al alegerilor legislative

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri. Imagine ilustrativă Foto: Profimedia Images

Cel de-al doilea tur al alegerilor legislative franceze are loc duminică, 7 iulie. Partidul lui Jordan Bardella, Rassemblement national (RN), va reuși să obțină majoritatea absolută? Bardella, liderul extremei drepte, supranumit ”Regele TikTok”, va fi noul premier al Franței? Sunt întrebări pe care și le pun alegătorii francezi care trebuie să se prezinte la urne, iar ultimele sondaje înainte de vot ne pot da o imagine despre cum va arăta sfârșitul de zi duminică.

Autoritățile franceze au înregistrat peste 50 de agresiuni fizice asupra candidaților și activiștilor electorali în timpul campaniei electorale, a declarat vineri ministrul de Interne al țării, Gérald Darmanin, în contextul în care îngrijorarea cu privire la violențele politice crește înainte de al doilea tur al alegerilor cu miză istorică din Franța, potrivit CNN.

Decizia lui Macron care a dat totul peste cap

Să amintim că Emmanuel Macron a grăbit organizarea alegerilor după ce a dizolvat Adunarea Națională, după ce au venit rezultatele la alegerile europene. În fața rezultatelor de netăgăduit ale extremei drepte, președintele francez a luat o decizie care a surprins pe toată lumea.

Ajuns pe primul loc în primul tur, cu 33,4 %, Rassemblement National, al lui Jordan Bardella, pare pe cai mari în al doilea tur. Totuși, ultimele sondaje arată că nu s-a jucat ultima carte, comentează La Libre Belgique. Retragerea multor candidați, pentru a putea pune o stavilă extremei drepte ar putea schimba datele problemei duminică. S-ar putea ca succesorul lui Marine Le Pen să nu reușească să își pună planurile în practică, scrie sursa citată.

Potrivit unui sondaj Ipsos-Talan realizat pe un eșantion de 10.000 de alegători pentru Le Monde, France Televisions și Radio France, Rassemblement National și aliații săi ar obține între 175 și 205 mandate în cel de-al doilea tur. Ar fi cel mai mare grup din Adunarea Națională, pentru că Noul Front Popular ar obține între 145 și 175 de locuri și majoritatea prezidențială, Ensemble, între 118 și 148 de mandate.

Potrivit rezultatelor sondajului Institutului Elabe pentru BFMTV și La Tribune Dimanche, Rassemblement National ar lua între 200 și 230 de mandate. Ar deveni astfel prima forță politică în Adunarea Națională, dar nu ar avea majoritatea absolută. Noul Front Popular ar obține între 165 și 190 de mandate, în timp ce majoritatea prezidențială (Ensemble) nu ar obține decât între 120 și 140 de mandate.

Polițiștii, la datorie, de teama unor confruntări

Franța s-a confruntat cu tensiuni ridicate în perioada premergătoare alegerilor din această duminică. La începutul acestei săptămâni, Darmanin a declarat că au fost trimiși 30.000 de polițiști suplimentari pentru a se asigura că nici extrema stângă, nici extrema dreaptă nu reușesc să „creeze dezordine”.

Politicienii au avertizat în repetate rânduri că o victorie a extremei drepte ar putea provoca proteste uriașe pe străzi, iar președintele francez Emmanuel Macron a declarat chiar că „războiul civil” ar putea izbucni dacă extrema stângă sau dreapta câștigă cu o marjă mare în turul doi al scrutinului de duminică.

Este important de notat faptul că situația actuală este rezultatul unui „pariu” electoral făcut de președintele Macron la începutul lunii iunie – după ce Reuniunea Națională, partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, a preluat conducerea în cadrul alegerilor europarlamentare și locale de la 9 iunie, Macron a dizolvat Adunarea Națională, Camera Inferioară a Parlamentului Francez și a declanșat alegerile antipicate, o decizie luată, în opinia mai multor analiști, în speranța de a asigura o majortiate a coaliției sale în Adunarea Națională.

Șocul a venit weekend-ul trecut, atunci când, după victoria de proporții istorice la europarlamentare, partidul fondat de familia Le Pen a realizat o performanță similară în primul tur al alegerilor legislative anticipate.

În aceste circumstanțe, Reuniunea Națională este la un pas de a numi primul premier de extremă dreapta din istoria celei de a Cincea Republici Franceze, instaurată în 1958 de Charles de Gaulle.

În vreme ce, în Franța, premierul este numit de președinte, doar Adunarea Națională îl poate demite. Așadar, în situații în care un partid politic obține președinția iar altul majoritatea în camera inferioară a parlamentului, cele două trebuie să colaboreze pentru a putea forma un guvern, după cum explică France 24.

Dar cine este acest Bardella?

Formule cizelate pentru a atrage atenţia şi zâmbete în orice moment pentru selfie-uri: capul listei RN a făcut un facelift partidului istoric al extremei drepte franceze fondat la începutul anilor 1970 de către Jean-Marie Le Pen, acum în vârstă de 95 de ani.

Strategia de îmbunătăţire a percepţiei publice începută în urmă cu un deceniu de fiica sa, Marine Le Pen, care a curăţat imaginea partidului şi a renunţat la declaraţiile antisemite şi rasiste ale fondatorului său, îşi găseşte acum punctul culminant cu Jordan Bardella.

Încă necunoscut publicului în urmă cu cinci ani, tânărul cu fizicul unui ginere ideal s-a impus în timp record într-un peisaj politic în plină reînnoire şi „a sedus toate categoriile”, rezumă Frederic Dabi, expert în sondaje publice, citat de agenția France Presse.

De ce este supranumit ”Regele TikTok”? Simplu: dintre cele mai vizionate 10 videoclipuri TikTok dintre conturile personalităților politice franceze, nouă au fost publicate de Jordan Bardella, candidatul RN, scrie BFMTV.

Jordan Bardella nu are genul de experiență sau priceperea la care alegătorii francezi se așteaptă în mod normal de la cei care îi guvernează, însă are un canal de TikTok care ajunge de multe ori în topul celor mai vizionate.

Președintele partidului de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) și-a folosit canalele de pe rețelele sociale pentru a câștiga mai mulți oameni de partea partidului pe care îl reprezintă, în special tineri, ceea ce a ajutat RN să obțină o victorie clară în fața centriștilor lui Macron. „Suntem pregătiți să guvernăm”, a declarat Bardella într-un interviu pentru RTL. Ce părere are despre votanții care încă se tem de ascensiunea extremei drepte? „Vremurile s-au schimbat”, i-a liniștit el.

În unele zone a început votul

Al doilea tur al alegerilor legislative franceze a început sâmbătă în colectivitatea de peste mări Saint-Pierre-et-Miquelon, în Atlanticul de Nord, organizată ca o singură circumscripţie, în care locuitorii, primii chemaţi la urne, aleg între un candidat al dreptei şi un socialist.

Secţiile de votare din Guyana, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Guadelupa, Mauritania şi Polinezia franceză se deschid tot sâmbătă.

Alegerile urmează să înceapă sâmbătă seara în Noua Caledonie, iar în Franţa duminică dimineaţa la ora 8.00 (9.00, ora României).

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

I s-a rostit numele și a fost cerut titular la naționala României, după ce a devenit numărul 1 la echipa de club

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„UE ar putea muri”. Avertismentul dur al președintelui francez Emmanuel Macron. Pe ce se contrazice cu cancelarul Olaf Scholz

Procedura de demitere a lui Emmanuel Macron, cerută de stânga radicală franceză, a fost respinsă în Parlament

Președintele Austriei îndeamnă la compromisuri pentru formarea unei coaliții. „Ce imagine a țării dorim să prezentăm lumii?”

Macron spune că țara sa și-a mobilizat forțele din Orientul Mijlociu pentru a contracara atacul lansat de Iran

Partenerii noștri