Regele și regina Suediei, diagnosticați cu COVID. Suveranii, în vârstă de peste 75 de ani, dar vaccinați cu doza booster, se simt bine
Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei şi soţia lui, regina Silvia, s-au infectat cu virusul care cauzează COVID-19. Palatul Regal a anunțat marți că testele pentru SARS-CoV-2 le-au ieșit pozitive, în condițiile în care regatul nordic se confruntă, la fel ca celelalte țări din regiune, cu o creștere semnificativă a cazurilor din cauza tulpinii Omicron, mult mai contagioase, relatează Reuters.
„Regele şi regina, care sunt vaccinaţi cu trei doze, prezintă simptome uşoare şi se simt bine, având în vedere circumstanţele”, precizează un comunicat al Palatului Regal.
Regele suedez, în vârstă de 75 de ani, şi regina Suediei, în vârstă de 78 de ani, au intrat în autoizolare. Se lucrează la identificarea persoanelor cu care suveranii scandinavi au intrat în contact în perioada recentă, a informat Palatul Regal.
Regele Carl Gustaf, al cărui rol este în mare parte ceremonial, a devenit şeful statului suedez la vârsta de 27 de ani, după moartea bunicului său, regele Gustaf VI Adolf, în 1973. În prezent, Carl XVI Gustaf este monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Suediei.
Regele Carl XVI Gustaf şi regina Silvia nu sunt singurii membri ai casei regale suedeze care au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus. Fiul lor, prinţul Carl Philip, şi soţia acestuia, prinţesa Sofia, au fost testaţi pozitiv în noiembrie 2020. Prinţesa moştenitoare Victoria, fiica cea mare a suveranilor suedezi, a contractat noul coronavirus în martie 2021, la fel şi soţul ei, prinţul Daniel. Ambii au beneficiat de o recuperare completă, după ce au dezvoltat simptome uşoare.
Suedia a rămas consecventă politicii sale de evitare a unui lockdown dur
Vestea despre aceste rezultate pozitive la testele anti-COVID-19 ale suveranilor Suediei a venit într-un moment în care ţara scandinavă a înregistrat la sfârșitul anului trecut un nou record de infectări în 24 de ore. În 30 decembrie, au fost 11.507 de cazuri de COVID-19, a anunţat marți Agenţia naţională pentru sănătate. Într-un interval de patru zile, de vineri până luni, Suedia a raportat 42.969 de cazuri, dar numai 20 de decese.
Noul val al pandemiei a început să pună presiune pe sistemul naţional medical. După o toamnă marcată de o situaţie epidemiologică destul de calmă, Suedia s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o creştere a numărului de infectări. Varianta Omicron s-a răspândit foarte repede, în special în regiunile urbane, iar oamenii de ştiinţă estimează că Omicron reprezintă cel puţin 50 la sută din totalul infectărilor produse în mai multe regiuni suedeze, inclusiv în capitala ţării, Stockholm.
După ce în primul val al pandemiei Suedia a avut o abordare aparte, neimpunând restricții dure, spre deosebire de celelalte țări ale lumii, luna trecută guvernul suedez a înăsprit restricţiile pentru reuniunile publice şi i-a îndemnat pe toţi angajaţii din ţară să lucreze de acasă, acolo unde acest lucru este posibil. Cu toate acestea, restricţiile din Suedia în acest al patrulea val rămân relativ limitate şi în conformitate cu politica Guvernului de la Stockholm, manifestată pe întreaga durată a pandemiei, de a evita adoptarea unui lockdown dur, menționează Reuters.
Bilanţul deceselor asociate COVID-19 raportat la numărul de locuitori din Suedia a fost considerabil mai mare decât cel din celelalte ţări scandinave vecine, care au impus restricţii mai stricte la începutul pandemiei, însă este mai mic decât cele înregistrate în multe ţări europene care au intrat în lockdown.
Regele Carl XVI Gustaf a apărut pe prima pagină a ziarelor din Suedia în 2020 după ce a declarat public că ţara lui a eşuat în gestionarea pandemiei de COVID-19, formulând astfel o critică dură la adresa politicilor guvernamentale considerate vinovate pentru numărul mare de decese înregistrate în rândul persoanelor vârstnice din Suedia în primul val.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News