Video Refugiații sirieni din Germania au sărit în ajutorul victimelor inundațiilor: „Am fost bine primiți. Acum vrem să dăm ceva înapoi”
Unul dintre lucrurile pozitive care au rezultat, totuși, din dezastrul petrecut luna trecută în Germania este solidaritatea de care mulți oameni au dat dovadă. Voluntari din toată Germania au venit în zonele afectate ca să dea o mână de ajutor. Printre ei, şi un grup de sirieni, oameni care şi-au găsit o nouă casă în Germania după izbucnirea războiului în țara lor. Ei au venit în Valea Ahr, în sprijinul victimelor inundațiilor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Avionul care trebuia să aducă echipa națională în țară s-a stricat
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Atac cu cuțitul în orașul german Mannheim
Explozie puternică într-un bloc din Germania
Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni
Caz șocant în Gorj. Un copil ar fi fost vândut în Germania pentru 8.000 de lei
Cu fiecare lopată, munții de noroi se micșorează. Multe containere s-au umplut în ultima săptămână. După inundațiile catastrofale din Germania, încă mai sunt multe de făcut.
Aici, în Sinzig, mai mulți tineri dau o mână de ajutor. Au ajuns în Germania acum șase ani, refugiați din Siria.
„Germania ne-a oferit multe. Am fost bine primiți aici și ne-am integrat. Acum vrem să dăm ceva înapoi. Vrem să-i ajutăm pe oameni. Nemți, străini, pe oricine. Lucrăm umăr la umăr ca să curățăm locul. Facem ce putem”, spune Faris Allahham, voluntar sirian.
Organizator: „E ceva care îmi dă fiori”
Tinerii au răspuns unui apel lansat pe rețelele sociale. Au venit din toată țara și și-au plătit singuri cheltuielile de călătorie. Unii chiar și-au sacrificat vacanța pentru a veni aici.
Anas Alakkad a fost cel care a lansat apelul pentru voluntari. El și doi prieteni au avut această idee simplă, dar foarte eficientă.
„Am adunat informații care circulau deja în social media, în limba germană. Apoi am tradus, astfel încât oamenii care vorbesc arabă să poată înțelege. Odată ce informațiile au ieșit la iveală, toată lumea a vrut să ajute”, povestește Anas Alakkad, organizatorul voluntarilor.
Anas a creat un grup online și sute de oameni s-au înscris.
„Am fost foarte surprins când am văzut cât de mulți oameni s-au adunat într-un timp scurt. Sunt sigur că puteam ajunge la mii. Și când îmi imaginez acest loc, aici, cu mii de oameni care ajută, organizat... E ceva care îmi dă fiori”, mărturisește Anas Alakkad, organizatorul voluntarilor.
Cum au reacționat germanii
E nevoie mare de ajutor aici. Localnicii, ca mulți alți oameni din regiune, au pierdut aproape totul și se bucură de orice ajutor.
„Băieții ăștia chiar au muncit pentru noi. Africani, sirieni, toată lumea. Lucrează toată ziua, de la răsărit la apus, și merită toate laudele. Ne-au ajutat foarte mult. Muncim împreună și ajungem să ne cunoaștem. Pas cu pas, facem progrese în fiecare zi”, spune Jürgen Geilhausen, sinistrat.
Mai este mult, însă, până ca viața să-și recapete aspectul cu care acești locuitori din Germania erau obișnuiți.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News