Live

Reformistul Massoud Pezeshkian a fost învestit ca nou președinte al Iranului. La ceremonie au participat lideri anti-Israel

Data publicării:
Massoud Pezeshkian și-a preluat mandatul de președinte al Iranului. Foto: Profimedia Images

Noul preşedinte al Iranului, reformistul Massoud Pezeshkian, a depus, marţi, jurământul în faţa parlamentului de la Teheran pentru un mandat de patru ani, în care principalele sale provocări vor fi reînnoirea acordului nuclear, nemulţumirea populară faţă de lipsa libertăţilor şi situaţia economică dificilă.

„Ca preşedinte, în faţa Coranului şi poporului iranian, îi jur Dumnezeului atotputernic că voi fi gardianul religiei oficiale, al sistemului Republicii islamice şi Constituţiei ţării”, a spus în jurământ noul preşedinte, care-i succede extremistului Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter în luna mai.

În vârstă de 69 de ani, Massoud Pezeshkian este considerat un politician reformator, dar unul loial sistemului iranian de putere dominat de conservatori și de ayatollah. Fără a fi un pro-occidental, el pledează pentru „relaţii constructive” cu SUA şi cu celelalte state occidentale, cu scopul ridicării sancţiunilor legate de programul nuclear şi care provoacă mari pierderi economice Iranului.

La ceremonia de învestire a celui de-al nouălea preşedinte al Iranului au participat principalele autorităţi politice, legislative şi judiciare iraniene, precum şi reprezentanţi din peste 70 de ţări.

Printre cei prezenţi s-au numărat lideri ai aşa-numitei „Axe a Rezistenţei”, o alianţă informală anti-Israel, şi secretarul general adjunct al Serviciului European de Acţiune Externă, Enrique Mora, care este şi coordonatorul negocierilor pentru relansarea acordului nuclear din anul 2015.

Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE, Josep Borrell, nu a participat la eveniment, motivând că relaţiile dintre UE şi Iran „sunt în punctul cel mai de jos”.

Cine e Pezeshkian

De profesie chirurg, Massoud Pezeshkian a fost deputat reprezentant al oraşului Tabriz din nord-vestul Iranului şi are o experienţă guvernamentală limitată, care constă doar într-un post de ministru al sănătăţii pe care l-a ocupat din 2001 până în 2005 în guvernul reformist al fostului preşedinte Mohammad Khatami.

Pe de altă parte, el s-a remarcat prin stilul său tranşant, neezitând să critice guvernul în timpul mişcării de protest provocate de uciderea cu sălbăticie a Mahsei Amini de către călăii așa-zisei „poliții a moralității”, aripa armată a teocrației iraniene care are obiectivul de a teroriza femeile iraniene în numele ideologiei regimului.

Massoud Pezeshkian l-a învins pe 5 iulie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, pe ultraconservatorul Saeed Jalili, un anti-occidental de linie dură care a condus timp de şase ani negocierile pentru reînființarea acordului nuclear şi a refuzat în campania electorală orice concesii faţă de Occident.

Noul preşedinte iranian îşi preia funcţia într-un moment de mari tensiuni, atât naţionale, cât şi internaţionale, în special nemulţumirea populaţiei faţă de lipsa libertăţilor şi situaţia economică precară, conflictul din Fâşia Gaza şi relaţia precară a Iranului cu Occidentul atât din cauza programului nuclear al Iranului, cât şi a sprijinului acordat de acesta Rusiei în războiul din Ucraina.

În campania electorală el a promis o apropiere de Occident şi relaxarea obligaţiei de a purta vălul islamic. Dar una dintre cele mai mari provocări ale sale va fi relansarea acordului nuclear din 2015, care a limitat atunci programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale, dar din care Statele Unite, sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, s-au retras în anul în 2018 şi au reimpus sancţiuni Iranului.

În replică, Iranul a intensificat îmbogăţirea uraniului până la 60%, deja aproape de nivelul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe atomice.

Preşedintele iranian are, însă, prerogative limitate, în special în politica externă şi de securitate, unde deciziile îi revin, în principal, ayatollahului Ali Khamenei.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Netanyahu și al fostului ministru al Apărării din Israel

Israelul vrea să aibă „libertate de acţiune” împotriva Hezbollah, în cazul unui acord de încetare a focului în Liban

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Ce vrea Iranul la schimb ca să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit

Partenerii noștri