Live

Recep Erdogan se laudă cu relaţia de „încredere şi solidaritate” cu Vladimir Putin

Data publicării:
Recep Erdogan și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele turc Recep Erdogan a explicat joi că a reuşit să îl convingă pe omologul său rus Vladimir Putin să revină în acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene datorită „încrederii şi solidarităţii” instaurate între ei.

„Nu am fi putut face aceasta dacă nu ar fi existat încredere între noi”, a spus şeful statului turc, răspunzându-i unui jurnalist care l-a întrebat cum a reuşit să-l convingă pe Putin să-şi reia participarea la acord, indispensabilă pentru a continua exporturile agricole din Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Încrederea şi respectul dintre noi ne încurajează să facem acest gen de paşi. Asta a funcţionat până în prezent. Solidaritatea dintre noi, în domenii precum energia nucleară, iniţiativele din industria apărării, (toate) alimentează respectul dintre noi”, a dezvăluit Erdogan.

Turcia furnizează drone de luptă Ucrainei, însă ea a achiziţionat de asemenea un sistem de apărare antirachetă rus S-400 şi o centrală nucleară este în curs de a fi construită de Rusia în sudul Turciei.

Ankara a început marţi să plătească gazul rusesc în ruble, potrivit ministrului energiei, conform unui acord încheiat vara aceasta şi care vizează aproximativ un sfert din livrări.

Membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei, afirmându-şi în acelaşi timp sprijinul pentru Ucraina şi încercând să menţină o poziţie de mediator între Kiev şi Moscova.

De asemenea, Erdogan a ordonat luna trecută guvernului său să înceapă să lucreze la "hub-ul gazier" pe care i l-a propus Vladimir Putin, pentru a exporta gaz rusesc spre Europa.

Exporturile de cereale ucrainene pe culoare umanitare din Marea Neagră au fost reluate în noiembrie, în urma unei convorbiri între Erdogan şi Putin, după câteva zile în care Rusia îşi suspendase participarea la acest acord.

Întrebat despre perspectivele negocierilor dintre Moscova şi Kiev, în timpul unei conferinţe de presă înainte de a pleca într-o vizită oficială în Uzbekistan pentru un summit al statelor turcice, Erdogan a spus că decizia Rusiei de a-şi retrage trupele din oraşul Herson din sudul Ucrainei constituie un pas pozitiv.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei regiuni.

Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie.

Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul. Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona soldaţii.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Moscova amenință Republica Moldova și sare în apărarea separatiștilor din Transnistria. Zaharova: Rusia va reacționa la orice provocări

Partenerii noștri