Live

Războiul din Ucraina scoate la iveală defectele și slăbiciunile unora dintre cele mai sofisticate arme americane

Data publicării:
Baterie Patriot.Foto: Profimedia Images

Ajutorul american de 61 de miliarde de dolari, aprobat în aprilie, a fost o gură de aer pentru forțele ucrainene care își apără teritoriul de ruși. Dar Ucraina nu este singurul beneficiar al acordului. Analiștii spun că SUA obțin informații neprețuite privind problemele unora dintre cele mai importante sisteme militare, relatează Busineess Insider.

De la începutul războiului din Ucraina, în 2022, SUA au fost cel mai important aliat al Ucrainei, oferind în total ajutoare de de 107 miliarde de dolari.
De la sisteme antiaeriene la drone și artilerie, SUA câștigă informații valoroase despre slăbiciunile armelor sale trimise pe câmpurile de luptă din estul și sudul Ucrainei.

Un domeniu în care au ieșit la iveală slăbiciunile SUA este războiul electronic. Sistemele de bruiaj ale Rusiei au creat probleme majore pentru armamentul de precizie occidental, inclusiv rachetele GMLRS și obuzele de artilerie Excalibur.

Unitățile de luptă electronică ale Rusiei au devenit din ce în ce mai experte la bruierea sistemelor de navigație GPS folosite pentru a ghida rachetele și obuzele către ținte, deturnându-le de la cursul lor și făcându-le inutile.

„Războiul a dezvăluit că unele dintre rachetele ghidate eșuează într-un mediu electromagnetic”, a spus Stacie Pettyjohn, analist militar la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

În schimb, dronele ieftine au jucat un rol extrem de important în Ucraina. Armata ucraineană a folosit drone pentru a compensa lipsa de personal și de muniție cu care s-a confruntat în lupta împotriva Rusiei. Le-a folosit pentru a supraveghea pozițiile inamice, pentru a ghida loviturile de artilerie și le-a echipat cu grenade sau explozibili pentru a ataca pozițiile inamice.

Dar războiul din Ucraina a scos la iveală probleme nu doar în ceea ce privește calitatea armelor, ci și în privința capacității SUA de a le produce în cantitatea de care are nevoie Ucraina.

Timp de zeci de ani, SUA s-au pregătit pentru războiul împotriva grupărilor militante, cum ar fi talibanii din Afganistan. Dar războiul din Ucraina seamănă mai mult cu Primul Război Mondial, cu două armate aflate pe poziții bine apărate, care trag zeci de mii de obuze de artilerie pe zi pentru a-și epuiza adversarul.

În schimb, Rusia și-a plasat economia pe picior de război, crescând cantitatea de echipamente militare pe care o poate produce.

Cea mai mare problemă pe care războiul din Ucraina a scos-o la iveală este aceea că Pentagonul pur și simplu nu cumpără suficientă muniție pentru un conflict prelungit la scară largă”, spune Pettyjohn.

Pe de altă parte, războiul din Ucraina arată, de asemenea, că multe dintre sistemele americane de armament sunt mult mai bune decât cele ale adversarilor săi.

Sistemele Patriot au protejat orașele ucrainene de atacurile masive cu drone și rachete ale Moscovei. Și, deși câteva au fost interceptate, rachetele cu rază lungă de acțiune HIMARS continuă să producă pagube devastatoare în spatele liniilor de front ale Rusiei. De asemenea, drona explozivă Switchblade 600 a fost o armă importantă pentru Ucraina în ceea ce privește țintirea bateriilor de artilerie și a trupelor ruse.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri