Galerie Foto După 40 de ani, războiul din insulele Falkland rămâne "o rană deschisă" pentru Argentina - GALERIE FOTO
Amintirea războiului din insulele Falkland reprezintă "o rană deschisă" în Argentina, a declarat ambasadorul țării în Marea Britanie.
Javier Figueroa a descris conflictul referitor la suveranitatea insulelor drept ridicol, comparându-l cu relația din Coreea de Nord și Sud.
Majoritatea tinerilor din Marea Britanie nu știu că "țara lor a avut un conflict cu Argentina în Atlanticul de Sud", spune el, citat de BBC.
Vorbind cu agenția de știri PA News, ambasadorul Argentinei a explicat că, deși războiul din 1982 s-a încheiat acum 40 de ani, în țara sa "rămâne o problemă emoțională".
Suveranitatea insulelor nu este o chestiune de actualitate în opinia publică britanică, însă păstrează "vizibilitate uriașă în rândul publicului argtentinian și al clasei politice", mai spune Figueroa.
Javier Figueroa a spus că războiul "este încă o rană - o rană deschisă" în Argentina - situația "nu are doar însemnătate emoțională, cât și politică".
"Situația insulelor Malvine (numele argentinian pentru insulele Falkland) are prioritate maximă în politica externă a Argentinei", spune ambasadorul.
El a descris situația drept "elefantul din cameră" în privința relațiilor britanico-argentiniene, și spune că vrea să repornească discuțiile privind suveranitatea cu guvernul britanic.
"Este incredibil că după 40 de ani avem o situație asemănătoare cu cea din peninsula coreeană în Atlanticul de Sud, este ridicol", spune Figueroa.
Ambasadorul spune că aniversarea conflictului este "o oportunitate de a omagia" cei aproape 1000 de oameni care au murit într-un conflict despre care el cred că a fost "aproape stupid".
El a mai spus că felul în care războiul este amintit în Argentina s-a schimbat de la căderea dictaturii militare, care privea rezultatul ca fiind rușinos și încerca să ascundă recunoașterea veteranilor.
Războiul din insulele Falkland
Pe 2 aprilie 1982, Argentina a invadat insulele Falkland, un teritoriul britanic din Atlanticul de Sud.
Argentina susținea că a moștenit insulele de la Spania în secolul 19 și intenționa să le recupereze. Marea Britanie, care deținea insulele de peste 150 de ani, a ales să lupte, declanșând un război scurt, care a durat 74 de zile.
În luptele care au urmat, aproximativ 655 de soldați argentinieni și 255 de soldați britanici și-au pierdut viața, precum și trei locuitori ai insulelor Falkland.
Forțele britanice au redobândit controlul asupra insulelor Falkland pe 14 iunie 1982.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News