Live

Război politic între președintele Poloniei și Donald Tusk. Andrzej Duda: Nu voi ezita să folosesc dreptul de veto

Data actualizării: Data publicării:
Problema pentru Tusk (dr) este că multe dintre aceste schimbări necesită noi legi, iar Duda (st) deține un veto prezidențial. Sursa foto colaj: Profimedia Images

Deși președintele și premierul Poloniei vor trebui să se înțeleagă timp de doi ani, există deja fricțiuni. Andrzej Duda îl avertizează pe Donald Tusk că va avea o călătorie agitată în calitate de prim-ministru și că nu va ezita să-și folosească dreptul de veto. De cealaltă parte, Tusk, care a promis schimbări dramatice, caută soluții și voturi, transmite Politico.

Un război al declarațiilor a izbucnit între președintele polonez Andrzej Duda și Donald Tusk, probabil șef al următorului guvern, prevestind ceea ce pare a fi o coabitare dificilă între rivalii politici.

„Eu sunt președintele, dar Donald Tusk nu este candidatul meu la funcția de prim-ministru”, a declarat Duda pentru săptămânalul de dreapta Sieci.

Duda, inițial membru al Parlamentului European din partidul Lege și Justiție (PiS), înainte de a deveni președinte în 2015, a fost mult timp loial partidului naționalist.

În loc ca pur și simplu să-i permită lui Tusk să pună Polonia pe un nou curs, în conformitate cu curentul dominant al UE, Duda îi aruncă mănușa spunând că își va folosi puterile prezidențiale pentru a zădărnici o nouă administrație.

Președintele Poloniei deține un drept de veto greu de bătut

Tusk și aliații săi au promis schimbări dramatice ale programului PiS - retragerea restricțiilor draconice privind avortul, limitarea rolului religiei în sistemul educațional și concedierea loialiștilor PiS din mass-media și companiile de stat. Probabilul viitor guvern vrea, de asemenea, să anuleze ani de reforme judiciare care au avut ca scop aducerea judecătorilor sub un control politic mai strict, dar care a declanșat o luptă cu UE, care a determinat Bruxelles-ul să pedepsească Varșovia prin reținerea de miliarde din fonduri UE din cauza problemelor statului de drept.

Problema pentru Tusk este că multe dintre aceste schimbări necesită noi legi, iar Duda deține un veto prezidențial care va fi foarte greu de depășit.

„Am folosit dreptul de veto de mai multe ori. Nu voi ezita să o fac din nou”, a spus Duda pentru săptămânal.

După alegerile din 15 octombrie, în care o coaliție de partide de opoziție a câștigat majoritatea parlamentară, Duda l-a ales în continuare pe prim-ministrul demisionar PiS Mateusz Morawiecki să facă prima încercare de a forma un guvern. Este un efort care este aproape sigur că va eșua în următoarele trei săptămâni, deoarece „Lege și Justiție” are doar 194 de locuri în parlamentul de 460 de membri și a fost părăsit ca partener de către alte partide.

Duda a continuat spunând că acordul de coaliție dintre Coaliția Civică de centru a lui Tusk, a treia cale de centru-dreapta și stânga „nu m-a convins că merită să renunț la buna tradiție parlamentară, conform căreia partidul sau coaliția câștigătoare este primul, prima care a primit mandatul de a forma un guvern.”

Andrzej Duda acuză partidele de opoziție  că nu i-au prezentat un program convingător

Tusk, care a ocupat funcția de prim-ministru din 2007 până în 2014 înainte de a se muta la Bruxelles pentru a fi președinte al Consiliului European, i-a răspuns lui Duda.

„Președintele Duda a spus: „Tusk nu va fi prim-ministrul meu”. Confirm asta. Nu voi fi”, a scris Tusk pe Twitter.

Tusk și coaliția sa vor prelua puterea luna viitoare, în timp ce Morawiecki încearcă și nu reușește să câștige un vot de încredere parlamentar.

Cu toate acestea, cel de-al doilea și ultimul mandat al lui Duda ca președinte se încheie în 2025, așa că va trebui să lucreze cu o administrație condusă de Tusk timp de doi ani.

„De-a lungul vieții și experienței sale politice, președintele Andrzej Duda arată că se află într-o cu totul altă parte a scenei politice decât Donald Tusk”, a declarat Michał Dworczyk, ministru PiS, pentru televiziunea poloneză.

Propunerea de coaliție condusă de Tusk are 248 de locuri în camera inferioară a parlamentului, o majoritate solidă, dar departe de cele 276 de voturi necesare pentru a trece peste orice veto al lui Duda.

Președintele trimite semnale de avertizare

Într-un discurs în parlament în urmă cu o săptămână, Duda a apărat guvernul PiS care trebuie să plece și a amenințat cu dreptul de veto legislația despre care consideră că ar putea anula realizările emblematice ale partidului, cum ar fi plățile extinse de asistență socială sau orice încercare de a „limita, submina sau pune sub semnul întrebării puterile constituționale ale președintelui.”

El a avertizat, de asemenea, noul guvern cu privire la dorința sa de „răzbunare” împotriva PiS după cei opt ani de putere.

Acordul de coaliție se angajează să investigheze și să judece pe oricine responsabil pentru încălcarea legii, cheltuirea greșită a fondurilor publice sau încălcarea constituției.

Înainte de alegeri, Coaliția Civică a spus că îl va aduce pe Duda în fața Tribunalului de Stat, un organism special care îi judecă pe înalți oficiali, pentru numirea judecătorilor numiți necorespunzător în încercarea de a sprijini reformele judiciare ale PiS.

„Încălcările constituției și ale statului de drept vor fi trase rapid la răspundere și judecate”, se spunea programul său electoral în 100 de puncte.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata poloneză, în stare de alertă maximă: „Au fost activate toate forțele și resursele disponibile”. Care este motivul

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Decizia SUA de a permite Kievului să lovească ținte din Rusia cu rachete ATACMS poate fi decisivă în război, crede președintele polonez

Reacția premierului polonez Donald Tusk, după atacul masiv al Rusiei asupra Ucrainei: Nimeni nu-l oprește pe Putin cu telefoane

Partenerii noștri