Live

Raport al parlamentarilor britanici: Guvernul britanic nu a luat măsuri ca să blocheze „banii murdari” ai rușilor

Data publicării:
Boris Johnson, premierul britanic. Foto: Profimedia Images

Complezența guvernului britanic permite „banilor murdari” ruși să circule în continuare în Marea Britanie, în ciuda războiului din Ucraina, au avertizat parlamentarii din comisia pentru politică externă a Camerei comunelor, scrie The Guardian.

Comisia a acuzat eșecul miniștrilor în luarea unor măsuri eficiente, ceea ce înseamnă că activele „spălate” prin City of London sunt folosite pentru a finanța războiul lui Putin, potrivit PA Media.

Într-un raport extrem de critic, guvernul este acuzat că a întârziat să impună sancțiuni, parlamentarii adăugând că este „rușinos”.

Raportul indică faptul că măsurile încă „nu merg suficient de departe sau de repede” și nu au făcut nimic pentru a aborda „nepotrivirea fundamentală” dintre resursele disponibile agențiilor de aplicare a legii din Marea Britanie și persoanele pe care le vizează.

Lipsa de voință a guvernului de a înainta o legislație pentru a opri fluxul de bani murdari a contribuit, cel mai probabil, la convingerea în Rusia că Regatul Unit este un refugiu sigur pentru averile corupte. Este rușinos că a fost nevoie de un război pentru a face Guvernul să intre în acțiune. 

Deși miniștrii au vorbit elocvent în Cameră despre necesitatea de a reprima cleptocrații, retorica nu a fost însoțită de acțiuni constructive. Prea mult timp, guverne succesive au permis cleptocraților să-și spele banii murdari în << spălătoria de bani >> londoneză, se mai arată în raport.

„Fără mijloacele și resursele necesare, agențiile de aplicare nu au putere. Amenințarea pe care finanțarea ilegală o reprezintă pentru securitatea noastră națională necesită un răspuns care este considerat a fi serios”, a transmis Tom Tugendhat, membru al Parlamentului Regatului Unit. 

Pe de altă parte, guvernul de la Londra a fost unul dintre cei mai activi parteneri ai Kievului de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin, atât în privința asistenței militare, cât și a acțiunilor diplomatice.

Cel mai recent exemplu a fost miercuri, când guvernul britanic a anunţat, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă şi care va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone.

Boris Johnson și Volodimir Zelenski s-au plimbat prin centrul Kievului. Foto: Profimedia Images

Londra consideră acest ajutor „un prim pas” care permite Ucrainei să treacă de la „apărare curajoasă” împotriva invaziei ruse la „operaţiuni ofensive” pentru a recâştiga teren.

Regatul Unit a fost una dintre primele ţări care a furnizat Kievului arme letale, în special peste 5.000 de rachete antitanc, şi a consolidat considerabil sprijinul militar cu armament, dar şi pregătire pentru soldaţii ucraineni.

Citește și: Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri