Rachete umplute cu apă în loc de combustibil. Efectele devastatoare ale corupției în rândul armatei chineze (Bloomberg)
Serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că marea epurare făcută de președintele Xi Jinping printre capii armatei chineze a avut loc după ce a reieșit că o corupție generalizată a subminat eforturile sale de modernizare a forțelor armate și a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea Chinei de a lupta într-un război, scrie Bloomberg, citând mai multe surse familiare cu această chestiune.
Corupția din interiorul Forței Rachetelor din China și din întreaga bază industrială de apărare a națiunii este atât de mare, încât oficialii americani cred acum că Xi este mai puțin probabil să aibă în vedere o acțiune militară majoră în următorii ani, potrivit surselor citate de Bloomberg, care au cerut să rămână anonime.
Potrivit evaluărilor americane, printre efectele corupției se numără rachete umplute cu apă în loc de combustibil sau vaste câmpuri de silozuri de rachete în vestul Chinei, ale căror capace nu funcționează într-un mod care să permită lansarea corectă a proiectilelor, a detaliat una din surse.
SUA estimează că corupția din cadrul Armatei Populare de Eliberare a dus la o erodare a încrederii în capacitățile sale generale, în special în ceea ce privește Forța Rachetelor, și, de asemenea, a întârziat unele dintre principalele priorități ale lui Xi în materie de modernizare, au mai spus persoanele respective.
Ancheta privind corupția a prins mai mult de o duzină de oficiali de rang înalt din domeniul apărării în ultimele șase luni, în ceea ce ar putea fi cea mai mare represiune din istoria modernă a Chinei asupra armatei țării.
Corupția - „ucigașul numărul unu”
În același timp, SUA apreciază că Xi nu a fost slăbit de epurarea din ce în ce mai amplă. Mai degrabă, au spus sursele citate, mișcarea sa de a înlătura figuri de rang înalt - inclusiv unele promovate sub supravegherea sa - arată că stăpânirea sa asupra Partidului Comunist rămâne fermă și că este serios în ceea ce privește îmbunătățirea disciplinei, eliminarea corupției și, în cele din urmă, pregătirea armatei chineze pentru luptă pe termen lung.
Evaluările SUA nu au putut fi verificate în mod independent. În trecut, factorii de decizie politică din SUA au fost frustrați de incapacitatea agențiilor de informații de a oferi informații despre cercul interior al lui Xi, după ce au fost surprinși de deciziile luate de Beijing, inclusiv de mișcările rapide de consolidare a controlului asupra Hong Kong-ului și de militarizare a Mării Chinei de Sud.
Xi a alocat miliarde de dolari pentru obiectivul său de a transforma armata într-o forță modernă până în 2027. În centrul acestui obiectiv a fost ridicarea Forței Rachetelor, care ar juca un rol esențial în orice invazie a Taiwanului.
Eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, care au fost în mod clar încetinite de corupție, au funcționat ca un avertisment pentru Beijing. Cercetătorii din cadrul Armatei Populare de Eliberare a Chinei numeau corupția încă din 2014 ca fiind „ucigașul numărul unu care afectează capacitatea de luptă a armatei”.
Dovezile privind epurarea corupției lui Xi au ieșit la suprafață în ultimele luni.
În ultima rundă, la 29 decembrie, organul legislativ suprem al Chinei a destituit nouă personalități din domeniul apărării, inclusiv cinci legate de forța de rachete și cel puțin două de la Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor, care este însărcinat cu înarmarea.
Cu câteva zile mai devreme, principalul organism consultativ politic al Chinei a înlăturat public trei directori de la producătorii de rachete deținuți de stat. Acest val de epurări a venit după ce în octombrie a fost înlăturat fostul ministru chinez al apărării, Li Shangfu, care a ocupat această funcție doar șapte luni.
Indicii că vor mai fi epurări
Acestea sunt doar mutările pe care Beijingul le-a făcut publice. Spre deosebire de alte părți ale sistemului chinez, armata nu își anunță investigațiile privind corupția. Un alt general-maior al Forțelor de Rachete a fost înlăturat în mod discret din legislativul municipal din Beijing în noiembrie, a relatat publicația chineză de știri Caixin.
Semnele publice ale impulsului lui Xi de a elimina corupția din forțele armate au apărut pentru prima dată în iulie, când organismul militar de vârf al Chinei a anunțat un nou mecanism de detectare și prevenire a riscurilor de corupție. Câteva zile mai târziu, Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor a lansat o anchetă retrospectivă de grefă care s-a suprapus cu mandatul lui Li ca șef al acestuia.
Într-o mișcare rară, departamentul a enumerat opt aspecte pe care le investiga, inclusiv „scurgerea de informații” și sprijinirea anumitor companii pentru a obține licitații. La scurt timp după aceea, au apărut rapoarte conform cărora trei șefi de top ai Forței Rachetelor au fost cercetați și înlăturați.
Ziarul oficial al armatei chineze s-a angajat într-un editorial din 1 ianuarie să ducă un „război împotriva corupției” în acest an, ceea ce indică faptul că ar putea avea loc mai multe epurări.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News