Live

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Data actualizării: Data publicării:
Fragment al unei rachete nord-coreene KN-23 folosite la bombardarea Harkovului. Foto. Profimedia Images

Toate componentele electronice cruciale ale rachetelor nord-coreene folosite de armata rusă împotriva Ucrainei sunt produse de nouă companii occidentale, conform unui raport întocmit de Comitetul Independent pentru Anti-Corupție al Ucrainei, o organizație neguvernamentală din Kiev, informează CNN. Concomitent, oficialii armatei ucrainene spun că 70% din aceste componente sunt fabricate de companii americane.

„Tot ce înseamnă element de ghidare a rachetei, de menținere a ei în zbor este component de proveniență occidentală. Toate electronicele sunt străine. Nu există nimic nord-coreean”, a declarat pentru CNN Andrii Kulcițki, șeful laboratorului de cercetări militare din cadrul Institutului de Expertiză Criminalistică și de Cercetări Științifice de la Kiev.

„Singura componentă nord-coreeană e metalul din care e făcută racheta și care ruginește și se corodează repede”

Un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene a precizat, sub anonimat, că deși studierea fragmentelor rachetelor nord-coreene e dificilă dar că, în prezent experții Kievului pot susține că „vasta majoritatea a componentelor sunt de proveniență occidentală” și că „probabil 70%” provin de la cunoscute companii din SUA. „De asemenea, folosesc componente din Germania și Elveția”, a adăugat sursa citată.

Conform unui raport publicat în 2024 de organizația britanică Conflict Armament Research, 75% din componentele unei rachete nord-coreenee, folosite de ruși pentru a ataca ținte ucrainene, sunt produse de companii americane.

Rusia a lovit până acum Ucraina cu în jur de 60 de rachete nord-coreeene KN-23, conform oficialilor apărării de la Kiev. În total, rușii au folosit în 2024 un număr de 194 rachete balistice

Practic, una din trei rachete balistice folosite de Rusia împotriva Ucrainei în 2024 este fabricată în Coreea de Nord.

Fragmente provenite de la rachetele nord-coreene KN-23 și KN-24 folosite deja în Ucraina au fost analizate de experții ucraineni, care au ajuns la concluzia că acestea au fost fabricate în 2023, ceea ce indică existența unei rețele de distribuție bine puse la punct. Cel mai probabil, conform experților militari citați de CNN, componentele electronice americane ajung în Coreea de Nord via China.

Atac cu drone asupra Kievului

Forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus mai multe drone ruseşti care vizau Kievul într-un atac nocturn cu drone, a declarat duminică armata ucraineană, citată de Reuters, informează news.ro.

Nu au fost raportate imediat pagube sau răniţi în urma atacului, a postat administraţia militară de la Kiev pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Armata ucraineană a declarat că apărarea sa aeriană a doborât 50 din cele 73 de drone ruseşti lansate peste noapte în regiunile ucrainene.

Forţele aeriene au afirmat pe mesageria Telegram că au pierdut urma a 19 drone, iar alte patru sunt încă în aer.

Martorii Reuters au auzit explozii în Kiev în ceea ce părea a fi unităţi de apărare aeriană în funcţiune.

„UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) zburau în direcţii diferite spre Kiev”, a declarat Serghei Popko, şeful administraţiei militare din Kiev. „Alerta de raid aerian în oraş a durat mai mult de trei ore”. Rusia nu a comentat atacul.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Partenerii noștri