Video&Foto Putin sfidează justiția internațională. Cum a fost primit dictatorul rus în Mongolia: Fanfară și covor roșu în loc de cătușe
Președintele rus Vladimir Putin a fost întâmpinat marți cu fanfară și covor roșu în Mongolia, nu cu cătușe cum se aștepta Occidentul, în baza mandatului de arestare emis de Curtea Penală de la Haga. Vizita acestuia într-o țară membră a CPI e văzută ca o sfidare la adresa justiției internaționale.
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit astăzi la Ulaanbaatar, cu omologul său mongol Ukhnaa Khurelsukh, relatează AFP, citată de Agerpres.
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
Lunetiști, veste antiglonț și mâncare verificată. Ce măsuri extreme de protecție își ia Putin, de frică să nu fie asasinat
Steven Seagal a fost decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei
Rușii vor o explozie nucleară demonstrativă în direct la televizor: Va aminti Occidentului teama de război nuclear
Cine sunt rușii care continuă lupta lui Navalnîi
Putin amenință din nou Occidentul la parada de la Moscova
Un primar din Gorj e inspirat de Ceaușescu și Putin dar este și fan Batman și Spider-Man
Vladimir Putin a făcut baie de mulțime înainte de alegerile din Rusia
La sosirea luni seara în capitala Mongolei, liderul rus a fost întâmpinat de garda de onoare, fără a fi arestat la coborârea din avion. Aceasta este prima călătorie a lui Putin în Mongolia în cinci ani.
Vizita sa pare a fi un act de sfidare la adresa CPI, a Ucrainei aflată în război, precum şi a numeroase ţări occidentale şi organizaţii pentru drepturile omului care au cerut arestarea lui.
Curtea Penală Internaţională şi autorităţile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, vizat de acest mandat emis de CPI în martie 2023 pentru suspiciune de deportare ilegală a unor copii ucraineni în Rusia.
La fel ca alte state părţi ale Statutului de la Roma care a fondat CPI, Mongolia "are obligaţia de a coopera" cu aceasta, declarase un purtător al acestei jurisdicţii, Fadi el-Abdallah.
Atunci când o ţară membră nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de CPI, aceasta din urmă poate sesiza Adunarea statelor părţi care se reuneşte o dată pe an, dar ale căror eventuale sancţiuni se limitează strict la un avertisment verbal.
În trecut, alţi indivizi ce făceau obiectul unui mandat de arestare al CPI, printre care fostul dictator sudanez Omar al-Beshir, s-au deplasat în ţări semnatare ale Statutului de la Roma fără să-şi facă griji.
Putin a fost întâmpinat marţi după-amiază de omologul său mongol Ukhnaa Khurelsukh în impozanta Piaţă Ginghis Han din Ulaanbaatar, în timpul unei ceremonii fastuoase în prezenţa delegaţiilor din cele două ţări.
O fanfară a interpretat melodii militare şi imnurile naţionale ale Rusiei şi Mongoliei în faţa celor doi lideri, care au stat lângă soldaţi mongoli îmbrăcaţi în portul tradiţional.
Forţele de ordine mongole au împiedicat marţi câţiva demonstranţi care se opun prezenţei lui Putin în ţară să se apropie prea mult de liderul rus. Luni după-amiază, câţiva manifestanţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de vizita liderului rus, iar unii dintre ei au ţinut un banner pe care era scris "Faceţi-l pe criminalul de război Putin să plece".
Guvernul mongol nu a făcut nicio declaraţie cu privire la o posibilă arestare a liderului rus.
Însă, pe reţelele sociale, un purtător de cuvânt al preşedintelui rus a dezminţit informaţiile apărute în presă conform cărora CPI ar fi trimis o scrisoare prin care le cere autorităţilor mongole să execute mandatul de arestare în timpul acestei vizite.
Moscova nu recunoaşte CPI şi a respins ferm acuzaţiile aduse de această instanţă împotriva preşedintelui rus.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News