Live

Putin s-a dus în Orientul Mjlociu ca să discute despre petrol și le-a dus cadouri șeicilor. Prima oprire a fost în Abu Dhabi

Data actualizării: Data publicării:
Putin s-a dus în Orientul Mjlociu ca să discute despre petrol și le-a adus cadouri șeicilor. FOTO: Profimedia Images

Putin a ajuns în urmă cu puțin timp la Abu Dhabi. Nu a venit cu mâna goală, ci cu multe cadouri, a transmis Kremlinul. Președintele rus a început cea mai lungă călătorie externă de când a declanșat invazia contra Ucrainei. Din Emiratele Arabe Unite, se va îndrepta spre Arabia Saudită. În ambele țări, Rusia are interese mari. Vorbim de petrol, dar și despre evitarea sancțiunilor occidentale. 

Vladimir Putin a ajuns în urmă cu puțin timp la Abu Dhabi, prima etapă a călătoriei sale fulger de-o zi în zona golfului. Este pentru prima dată în aproape doi ani când Putin merge într-o țară care nu este în curtea din spate a Rusiei. În timpul pandemiei, președintele rus s-a izolat de restul lumii. După 24 februarie 2022, restul lumii l-a izolat pe președintele rus. Sau mai bine spus, a încercat.

Emiratele Arabe Unite sunt una dintre legăturile Rusiei către lumea exterioară, de când cu sancțiunile occidentale. Sau, în alte cuvinte, este una dintre țările de pe rutele rusești de contrabandă. Mulți oligarhi, afaceriști certați cu legea sau căutați internaționali stau în Abu Dhabi sau Dubai.

Putin se vede la palat discuții cu șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan, șeful emiratului Abu Dhabi și președintele Emiratelor Arabe Unite.

Pe agendă, pe lângă afaceri, sigur vor fi discuții și despre petrol. Putin nu a venit cu mâna goală, ci a adus cadouri. Kremlinul a spus că sunt daruri de protocol. Rămâne de văzut ce a adus Putin unui om care își permite orice lucru de pe planetă. Ultima dată, în 2019, președintele rus i-a adus un șoim.

Miercuri seară, Putin merge în Arabia Saudită. Petrolul va fi pe locul întâi pe agenda de discuții. Rușii și saudiții vor încerca să țină sub control piața petrolului. Cele două țări au anunțat reduceri de producție, dar prețul barilului este tot în scădere, ceea ce nu convine nici Riadului, nici Moscovei.

Nici Emiratelor Arabe Unite, nici Arabia Saudită şi nici Rusia nu recunosc jurisdicaţia CPI, al cărei mandat de arestare pe numele lui Putin.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un adolescent din Rusia a fost arestat pentru sabotaj în favoarea Ucrainei

„Aţi dat spargeri, doamnelor”. Rușii trimiși de Putin în Kursk și localnicii rămași în zonă au jefuit casele abandonate din regiune

Viktor Orban cere ca UE să-și regândească sancțiunile împotriva Rusiei. Care sunt motivele invocate de premierul maghiar

Momentul în care dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Krai Krasnodar din Rusia

Partenerii noștri