Live

Video Putin ordonă să se termine avionul Baikal, dar există două probleme: nu există motor și este prea scump

Data publicării:
Vladimir Putin a dat ordinul, dar au apărut problemele.

Celebrul avion AN-2 avea nevoie de un succesor. Rușii știau asta, iar Putin, cu atât mai mult, a intuit oportunitatea. Numai că de la ordin la execuție este drum lung.

Considerat cel mai mare biplan cu un motor, avionul AN-2 este, fără tăgadă, o celebritate. Primul zbor a avut loc acum mai bine de 75 de ani și chiar și acum în unele țări aparatul încă se mai află în serviciu. Aparatul a fost chiar în dotarea Armatei române, iar dacă la un moment dat ați văzut un biplan împrăștiind pe câmp tratament pentru culturi, acela era un AN-2.

O vedetă, așadar, uzată fizic și moral, pe care rușii au vrut să o înlocuiască, inventând ceva la fel de fiabil. Doar că de aici au început problemele.

Și așa s-a născut (mai mult pe hârtie) noul avion de transport ușor rusesc, LMS-901 Baikal, destinat să înlocuiască treptat vechiul AN-2.

Avion Antonov AN-2. Foto: Profimedia

Prototipul a fost testat, iar Puțin a dat ordinul: „Treceți la producția de serie!”

Problemele prin care trece Rusia în ultima vreme au făcut însă ca prețul de producție să se mărească enorm în ultimii trei ani. În urmă cu doar câteva săptămâni, presa rusă se temea că nimeni nu va cumpăra viitorul avion, deoarece prețul crescuse de aproape patru ori.

Acum, președintele Vladimir Putin, folosindu-și pârghiile puterii sale nelimitate, a ordonat lansarea imediată a producției în serie pentru LMS-901 Baikal și a cerut ca acesta să devină „competitiv” în ceea ce privește costul și specificațiile.

Cu toate acestea, chiar și oficialii ruși recunosc că îndeplinirea acestei cerințe este nerealistă, scrie Defense Express.

Prim-viceprim-ministrul Denis Manturov a declarat că această aeronavă poate fi implementată doar cu un motor VK-800SM, iar acest lucru implică provocări serioase. Inclusiv că producția de serie (dacă noile zboruri de teste ies bine) ar putea începe prin 2026.

O altă problemă majoră, după cum s-a menționat, este prețul LMS-901 Baikal. Inițial, costul a fost promis să nu depășească 120 de milioane de ruble pe avion, dar acum a crescut la 445 de milioane de ruble (aproximativ 4,87 milioane de dolari), cu așteptări privind o nouă creștere anuală a prețului cu 4%. Este puțin probabil ca potențialii clienți din Orientul Îndepărtat al Rusiei să își poată permite aceste avioane, al căror preț este de aproape o jumătate de miliard de ruble fiecare.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zbor de coșmar. Un avion al companiei Delta Airlines s-a depresurizat: ”Urechile oamenilor au sângerat”

Cum justifică Moscova decretul lui Putin prin care își mărește armata cu 180.000 de soldați

Occidentul finanțează armata lui Putin prin creșterea achizițiilor de combustibil ieftin rusesc (Politico)

Putin își mărește iar armata. Câți soldați va avea acum Federația Rusă

Partenerii noștri