Live

Putin merge în China pentru a aprofunda parteneriatul „fără limite” cu Xi. Ce trebuie urmărit la întâlnirea celor doi lideri

Data publicării:
Liderul Chinei Xi Jinping și Vladimir Putin, președintele Rusiei. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping în China în această săptămână, în încercarea de a aprofunda un parteneriat consolidat între cei mai mari concurenţi strategici ai Statelor Unite. Este prima deplasare în acest an în afara spaţiului fostei Uniuni Sovietice pe care o face liderul de la Kremlin, care este vizat de un mandat internaţional de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru deportarea copiilor din Ucraina, relatează Reuters.

Putin va participa la Forumul „Belt and Road” de la Beijing, în perioada 17-18 octombrie, potrivit News.ro. 

China şi Rusia au declarat că au un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de trupe în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Statele Unite consideră China ca fiind cel mai mare concurent al său şi Rusia ca fiind cea mai mare ameninţare ca stat-naţiune, în timp ce preşedintele american Joe Biden susţine că acest secol va fi marcat de o competiţie existenţială între democraţii şi autocraţii.

„În ultimul deceniu, Xi a construit cu Rusia lui Putin cea mai importantă alianţă nedeclarată din lume”, a comentat pentru Reuters Graham Allison, profesor la Universitatea Harvard şi fost secretar adjunct al apărării în timpul lui Bill Clinton. „SUA va trebui să se confrunte cu faptul incomod că un rival sistemic în creştere rapidă şi o superputere unidimensională revanşardă, cu cel mai mare arsenal nuclear din lume, sunt strâns aliate în a se opune SUA”, atrage atenţia analistul.

Biden s-a referit la Xi ca la un „dictator” şi a spus că Putin este un „ucigaş” şi un lider care nu poate rămâne la putere. Beijingul şi Moscova l-au admonestat pe Biden pentru aceste remarci.

De la războiul din Ucraina, Putin a rămas în cea mai mare parte din timp în interiorul fostei Uniuni Sovietice, deşi a vizitat Iranul anul trecut pentru discuţii cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

„Fără limite?”

Cândva partenerul senior în ierarhia comunistă globală, Rusia, la trei decenii de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991, este acum considerată un partener junior al unei Chine comuniste renăscute sub conducerea lui Xi Jinping, cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace.

Putin şi Xi împărtăşesc o viziune amplă asupra lumii, care vede Occidentul ca fiind decadent şi în declin, la fel cum China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la calculul cuantic şi biologia sintetică la spionaj şi putere militară. Dar Xi, care conduce o economie de 18.000 de miliarde de dolari, trebuie să echilibreze legăturile personale strânse cu Putin cu realitatea de a se confrunta cu economia de 27.000 de miliarde de dolari a Statelor Unite - încă cea mai puternică putere militară din lume şi cea mai bogată.

Statele Unite au avertizat China să nu-i furnizeze arme lui Putin, în timp ce Rusia, o economie de 2 trilioane de dolari, se luptă cu forţele ucrainene susţinute de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie pentru Rusia şi Eurasia, a declarat că optica războiului din Ucraina face ca marile înţelegeri publice să fie puţin probabile în acest moment.

„Putin este cu siguranţă invitatul de onoare”, a declarat Gabuev, adăugând că se va discuta despre cooperarea militară şi nucleară. „În acelaşi timp, cred că China nu este interesată să semneze niciun acord suplimentar, cel puţin în public, deoarece orice poate fi prezentat ca oferind un flux de numerar suplimentar pentru seiful de război al lui Putin şi pentru maşina de război a lui Putin nu este bun în acest moment”, arată analistul.

Un ministru lipsă

La complexitatea cooperării militare se adaugă incertitudinea cu privire la soarta ministrului chinez al apărării Li Shangfu, care nu a mai fost văzut în public de mai bine de şase săptămâni.

Şefii giganţilor energetici ruşi Gazprom şi Rosneft, Aleksei Miller şi Igor Secin, se vor alătura suitei lui Putin în timpul vizitei sale, au declarat pentru Reuters surse familiare cu aceste planuri.

Rusia doreşte să obţină un acord pentru a vinde mai multe gaze naturale Chinei şi intenţionează să construiască conducta Power of Siberia-2, care ar urma să traverseze Mongolia şi să aibă o capacitate anuală de 50 de miliarde de metri cubi. Dar nu este clar dacă se va ajunge la un acord asupra gazelor naturale - în special asupra preţului şi a costului de construcţie a acestuia.

De urmărit la întâlnirea dintre Xi și Putin

Reuters scrie că sunt cinci aspecte care merită să fie urmărite la întâlnirea lui Putin cu Xi.

1. Cooperare militară

Întrucât ministrul apărării Li Shangfu nu a mai fost văzut în public de mai bine de şase săptămâni, observatorii chinezi vor urmări cine preia conducerea în orice discuţie cu oficialii militari ruşi privind cooperarea.

Li a fost sancţionat de SUA în 2018 pentru o afacere cu arme pe care a făcut-o cu Rusia într-un rol anterior.

Generalul Liu Zhenli, şeful organismului militar responsabil cu operaţiunile de luptă şi planificarea operaţiunilor de luptă ale Chinei, a apărut ca principalul candidat pentru acest post.

Pentru China, Rusia nu este doar o sursă majoră de petrol şi gaze: cea mai mare putere nucleară din lume este, de asemenea, o sursă potenţială bogată de tehnologie, în condiţiile în care Armata Populară de Eliberare încearcă să îşi modernizeze forţele convenţionale şi nucleare până în 2035.

Tehnologia rusă în domeniul aviaţiei, al rachetelor şi chiar al submarinelor a fost împărtăşită în ultimele decenii cu China, potrivit unei evaluări din 2022 a Departamentului american al Apărării.

China şi Rusia cooperează îndeaproape în ceea ce priveşte centralele nucleare civile - dintre care unele ar putea fi folosite pentru a produce plutoniu de calitate militară, cum ar fi rectoarele de reproducere rapidă de la Xiapu.

2. Arme pentru război?

China s-a abţinut de la a condamna operaţiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau de a o numi „invazie”, în conformitate cu Kremlinul, care prezintă războiul drept „o operaţiune militară specială”.

Statele Unite au avertizat China să nu trimită arme Rusiei, deşi China este al doilea mare importator de ţiţei rusesc după India şi, prin urmare, susţine economia Rusiei.

China a negat informaţiile apărute în ziarele occidentale potrivit cărora ar fi trimis deja arme Rusiei.

3. Cei mai buni prieteni?

Atât lui Putin, cât şi lui Xi le place să afişeze o prietenie strânsă: Putin i-a dat odată lui Xi îngheţate ruseşti - „Eskimo” şi „Plombir” de la Cistaia Linia - de ziua sa de naştere, în timp ce Xi este singurul lider mondial care a sărbătorit ziua de naştere a lui Putin împreună cu el.

În timpul unei vizite din 2019 în Rusia, în care ambii lideri au semnat un pachet de acorduri comerciale şi au admirat ursul panda de la grădina zoologică din Moscova, Xi a declarat presei ruse: „Preşedintele Putin este colegul străin cu care am interacţionat cel mai mult. El este cel mai bun prieten al meu şi preţuiesc foarte mult prietenia noastră”.

De asemenea, Xi i-a acordat lui Putin o medalie a prieteniei în 2018, spunând că „Putin este cel mai bun prieten apropiat al meu”.

Putin a declarat în martie că l-a invitat pe Xi în apartamentul său privat de la Kremlin. El a spus că au avut o discuţie la un ceai, în faţa căminului.

4. Petrol și gaze

Şefii giganţilor energetici ruşi Gazprom şi Rosneft, Aleksei Miller şi Igor Secin, se vor alătura lui Putin în timpul vizitei sale în China.

Rusia vrea să obţină un acord pentru a vinde mai multe gaze naturale Chinei şi intenţionează să construiască conducta Power of Siberia-2, care ar urma să traverseze Mongolia şi să aibă o capacitate anuală de 50 de miliarde de metri cubi. Aceasta, în comparaţie cu cei 38 de miliarde de metri cubi pe care se aşteaptă să îi atingă Power of Siberia, gazoductul care este operaţional în prezent, până în 2025.

Gazoductul propus ar urma să aducă gazele din câmpurile peninsulei Iamal, din vestul Siberiei, în China, primul consumator de energie din lume şi un consumator de gaze în creştere. Preţul nu a fost încă convenit.

5. Comerț în creștere

Comerţul dintre Rusia şi China a crescut cu 30% în prima jumătate a acestui an şi va ajunge la peste 200 de miliarde de dolari în 2023, a declarat ministrul rus al economiei, Maksim Reşetnikov, cu ocazia unei vizite în China.

Rusia este acum al doilea partener comercial al Chinei în afara Asiei, după Statele Unite, care a adus jumătate de trilion de dolari în schimburile comerciale în primele nouă luni ale acestui an. Comerţul cu Rusia a reprezentat 176 de miliarde de dolari, iar cu Germania 158 de miliarde de dolari.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Replica dură a lui Zelenski la „provocarea” lui Putin: „Un tâmpit”

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

Partenerii noștri