Live

Video Putin îi răspunde cinic lui Guterres la summitul BRICS: Trăim în familii în care se împart proprietăți și „uneori se ajunge la bătăi”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Antonio Guterres și Vladimir Putin, la summitul BRICS 2024 din Kazan / Sursa foto: Profimedia Images

Șeful ONU a dat mâna cu Putin la summitul BRICS din Kazan, moment surprins de fotografii oficiali ai evenimentului și pus rapid pe pagina oficială a conferinței și speculat în presa rusă de stat. Mesajul de pace transmis de Antonio Guterres a fost întâmpinat cu cinism de președintele rus, care a sugerat că Rusia și Ucraina sunt o familie în care se împart proprietăți și „uneori se ajunge la bătăi”. 

 

Antonio Guterres, secretar-general al ONU: Sunt recunoscător că particip la cel de-al 16-lea summit BRICS. Este nevoie de o comunitate de națiuni, care lucrează ca o familie globală, pentru a gestiona provocările globale.

Putin i-a răspuns șefului ONU cu cinism, sugerând că Rusia și Ucraina sunt o familie în care apar neînțelegeri și „uneori chiar se ajunge la bătăi”.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: Stimatul secretar-general a spus că trebuie să trăim toți ca o mare familie. Stimate domnule secretar-general, așa trăim! În familii, din păcate, de multe ori apar neînțelegeri, scandaluri, împărțiri de proprietăți și uneori chiar se ajunge la bătăi.

Presa rusă de stat a speculat imediat momentul și a lăudat Rusia și „frumusețile” ei.

Margarita Simonyan, șefa Russia Today: Toată lumea place Rusia. Cum să nu-ți placă Rusia. Rusia este frumoasă. Șefii țărilor BRICS au văzut frumusețile noastre și toți au vrut să stea mai aproape.

Peste ocean, însă, vizita șefului ONU la summitul BRICS din Kazan este descrisă total diferit. Potrivit unui comunicat al biroul purtătorului de cuvânt al secretarului general difuzat la New York, Antonio Guterres, care s-a întâlnit cu preşedintele Putin în Rusia, „a repetat poziţia sa conform căreia invadarea Ucrainei de către Rusia este o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional”, reiterând, de asemenea, sprijinul său pentru o „pace justă” în conformitate cu carta şi dreptul internaţional.

Șeful ONU, se mai arată în comunicat, i-a subliniat preşedintelui rus ataşamentul său faţă de „libertatea navigaţiei în Marea Neagră”, capitală pentru Ucraina şi securitatea alimentară şi energetică mondială. „El sprijină pe deplin continuarea negocierilor în acest sens”, scrie Agerpres.

Marea Neagră este o rută comercială crucială pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din lume, dar a devenit un câmp de luptă de când a început invazia Rusiei în februarie 2022.

După retragerea Rusiei, în iulie 2023, din acordul privind cerealele negociat sub egida Turciei şi ONU în vara anului 2022, Ucraina a înfiinţat un coridor în Marea Neagră pentru a-şi exporta produsele agricole, în special cereale, în ciuda ameninţărilor Moscovei cu tiruri asupra navelor navigând în zonă.

Antonio Guterres şi Vladimir Putin, care nu s-au mai întâlnit din aprilie 2022, au discutat şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, în special „necesitatea absolută a unei încetări a focului în Fâşia Gaza şi Liban, precum şi nevoia de a se evita o nouă escaladare regională”, a mai precizat comunicatul de la New York.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri