Live

Putin discută cu Consiliul de Securitate măsuri de contracarare a sancțiunilor occidentale

Data publicării:
Vladimir Putin a convocat ședința Consiliului de Securitate Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre măsurile destinate să contracareze sancţiunile impuse împotriva ţării pentru "campania sa militară" în Ucraina, relatează EFE. Chiar dacă președintele Rusiei susține că "statele neprietenoase" nu și-au atins obiectivele stabilite față de Rusia, cifrele arată că rubla continuă să se deprecieze puternic, iar veniturile din exporturi au scăzut cu peste 40%.

"Vom discuta astăzi despre măsurile pe care le luăm şi pe care trebuie să le luăm pentru a depăşi dificultăţile pe care le creează unele ţări pentru Rusia", a declarat Putin la începutul întâlnirii, care a fost transmisă de televiziunea de stat rusă.

În opinia preşedintelui rus, "până acum ţările neprietenoase nu au obţinut nimic din perspectiva obiectivelor pe care şi le-au stabilit faţă de Rusia".

"Sunt sigur că nu vor obţine nimic. Dar trebuie să fim conştienţi de evenimentele care au loc, aşa că vom discuta toate aceste chestiuni", a spus el, înainte de a-i cere ministrului rus de externe Serghei Lavrov să prezinte un raport despre situaţia curentă.

După declanşarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană a impus 11 pachete de sancţiuni, alături de SUA, Regatul Unit şi alte ţări.

Printre cele mai sensibile măsuri se numără deconectarea băncilor ruseşti de la sistemul SWIFT, plafonarea preţurilor la ţiţei şi la gazele ruseşti, interzicerea achiziţionării de petrol rusesc transportat pe mare şi închiderea spaţiului aerian al Europei, printre altele.

Dolarul și euro au crescut cu aproape 30%, în timp ce rubla se depreciază

În realitate, treptat, sancţiunile au început să-şi arate efectele, chiar dacă Kremlinul încearcă să muşamalizeze situaţia. Rubla continuă să se deprecieze puternic, iar experţii susţin că această tendinţă se va menţine.

Joi, la Bursa din Moscova, dolarul şi euro au crescut cu aproape 30% pentru prima oară de la începutul anului, ajungând la peste 93 de ruble (1,02 dolari), respectiv 102 ruble (1,12 euro), conform The Moscow Times. Vineri, cotaţiile s-au retras uşor faţă de vârfurile atinse: la ora 13:24, ora Moscovei, moneda americană se situa la 91,7 ruble, iar cea europeană la 99,81 ruble.

Deşi rubla a intrat în topul celor mai slabe trei monede de pe pieţele emergente, în urma doar a lirei turceşti şi a peso-ului argentinian în ceea ce priveşte devalorizarea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că cifrele arată că "nu poate şi nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la stabilitatea macroeconomică (a ţării)".

Exporturile au scăzut cu 40%

Nu ar trebui să existe îndoieli cu privire la stabilitatea economiei ruseşti, a insistat Peskov, care a spus că preşedintele Vladimir Putin nu intenţionează să organizeze reuniuni speciale din cauza situaţiei rublei, care a coborât la cel mai scăzut nivel din primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina.

Şefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a atribuit joi devalorizarea deteriorării balanţei comerciale a economiei: în perioada ianuarie-mai, veniturile din exporturi au scăzut cu 40%, în timp ce ieşirile de valută pentru importuri, dimpotrivă, au crescut cu 15%.

Nabiullina a mai spus că Banca Centrală rusă nu vede niciun motiv deocamdată pentru a interveni pe piaţa valutară, conform The Moscow Times.

În plus, Rusia se confruntă în aceste zile şi cu un deficit de benzină, conform aceluiaşi cotidian. În timp ce guvernul rus dă asigurări că producţia de benzină este în creştere, în realitate există o penurie vizibilă pe piaţa angro, au declarat pentru Reuters comercianţi şi surse din domeniu.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Cine este generalul din umbră pe care Kim Jong Un l-a trimis în Rusia în fruntea trupelor nord-coreene ce luptă în armata lui Putin

Șeful spionajului rus amenință direct Statele Unite după ce Ucraina a atacat Rusia cu rachete ATACMS: „Nu vor rămâne nepedepsite”

Partenerii noștri