Putin amenință cu represalii după un atac cu rachete americane ATACMS asupra unui aerodrom militar din sudul Rusiei
Armata rusă a transmis, miercuri, că Ucraina a atacat cu şase rachete americane ATACMS un aerodrom militar în regiunea Taganrog din sudul Rusiei şi a promis că vor urma represalii. Amenințarea vine în contextul în care un oficial american a sugerat că rușii ar putea lovi din nou Ucraina cu o rachetă balistică hipersonică Oreşnik, relatează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
„A fost stabilit cu certitudine că şase rachete balistice ATACMS de producţie americană au fost utilizate” în atacul asupra aerodromului din Taganrog, afirmă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, susţinând că două dintre aceste rachete au fost doborâte şi celelalte au fost deviate de la traiectorie cu ajutorul mijloacelor de război electronic, dar adaugă că s-au înregistrat totuşi pagube materiale şi răniţi în rândul personalului militar în urma căderii unor resturi din rachete.
„Acest atac cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune nu va rămâne fără răspuns şi vor fi adoptate măsuri corespunzătoare”, adaugă ministerul rus.
Cu puţin timp înaintea acestui atac, un oficial american a declarat că Rusia ar putea lovi Ucraina cu încă o rachetă balistică hipersonică Oreşnik, după un prim atac efectuat astfel pe 21 noiembrie asupra unei fabrici de armament din oraşul ucrainean Dnipro, atac descris atunci de preşedintele rus Vladimir Putin drept un răspuns faţă de primele lovituri ucrainene cu rachete ATACMS asupra Rusiei.
Conform respectivului oficial, neprecizat, evaluarea Washingtonului este că racheta Oreşnik nu poate produce schimbări decisive în ce priveşte frontul ucrainean, „ci este mai degrabă o altă încercare a Rusiei de a teroriza Ucraina, ceea ce nu va reuşi”.
Luna trecută, preşedintele american Joe Biden a dat pe final de mandat undă verde cererii insistente a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de lovire a unor ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachete ATACMS, autorizaţie dată apoi şi de Marea Britanie şi Franţa pentru folosirea astfel a rachetelor Storm Shadow/SCALP. De atunci, armata ucraineană a efectuat mai multe raiduri asupra unor ţinte în Rusia cu astfel de rachete, ce au o rază de acţiune de 300 de kilometri, în timp ce pe frontul din estul Ucrainei trupele ruse au continuat să avanseze.
După primul atac ucrainean cu rachete ATACMS, Putin a ameninţat Kievul şi Occidentul că Rusia va răspunde într-un mod „decisiv şi simetric” oricărei noi escaladări a conflictului, după ce avertizase deja că o decizie favorabilă solicitării Kievului de a lovi teritoriul rus cu rachete occidentale ar însemna implicarea directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina, el motivând că localizarea ţintelor prin satelit şi direcţionarea rachetelor către acestea nu pot fi realizate de armata ucraineană fără implicarea ţărilor care îi furnizează respectivele rachete.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News