Live

Putin acuză Occidentul de „egoism economic” față de țările sărace. „Rolul în creştere al noilor centre de putere devine mai evident"

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin participă la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai care are loc în Uzbekistan, alături de președintele turc Recep Erdogan, președintele Belarus Aleksandr Lukașenko, președintele Iranului Ebrahim Raisi, precum și liderii din Azerbaidjan, Turkmenistan și Tadjikistan. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat, vineri, în timpul summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) care are loc la Samarkand, în Uzbekistan, „rolul în creştere al noilor centre de putere”, care „devine din ce în ce mai evident”. El a dat vina pe puterile occidentale pentru „greșeli sistemice în zona finanțelor și a energiei” și pentru sancțiunile împotriva Rusiei. Liderul de la Kremlin a spus că țările sărace nu au acces la îngrășămintele Rusiei, care sunt îndreptate în schimb către Europa, și că oferă gratuit 300.000 de tone pentru statele aflate în dezvoltare.

Putin a salutat „noile centre de putere” într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Occident sunt extrem de tensionate, informează AFP, citat de Agerpres.

„Rolul în creştere al noilor centre de putere (...) devine din ce în ce mai evident”, a declarat Putin în discursul său, subliniind că această cooperare între ţările din OCS, spre deosebire de cea dintre ţările occidentale, se bazează pe principii „lipsite de orice egoism”.

„Integrarea noastră este una de natură non-bloc și oferim asistență în rezolvarea problemelor alimentare și energetice care apar în lume dintr-un număr de greșeli sistemice în economiile globale fruntașe în zona finanțelor și energiei”, a spus el, potrivit TASS.

„Noi suntem deschişi cooperării cu întreaga lume”, a subliniat liderul de la Kremlin. „Politica noastră este lipsită de orice egoism. Sperăm că şi alţi participanți la cooperarea economică vor construi și ei politica lor pe aceleași principii și vor înceta să folosească oportunist instrumentele de protecţionism, de sancţiuni ilegale şi de egoism economic”, a adăugat Putin, cu referire clară la ţările occidentale.

Putin a numit decizia Comisiei Europene de a ridica sancțiunile asupra îngrășămintelor din Rusia ca fiind un exemplu clar de astfel de politică. „Știm cât de importante sunt îngrășămintele pentru rezolvarea problemei alimentare”, a spus el. „Cu siguranță salutăm decizia de a înlătura aceste sancțiuni, deși se pare că acele sancțiuni, așa cum au fost explicate de Comisia Europeană pe 10 septembrie anul acesta, au fost înlăturate pentru statele membre UE. Se pare că doar ei pot cumpăra îngrășământul nostru! Cum rămâne cu economiile emergente? Și cu cele mai sărace țări?” a subliniat Putin.

Președintele rus s-a întors către subsecretarul general al ONU Rosemary Di Carlo, care se afla la întâlnirea liderilor, cerându-i acesteia să influențeze decizia Comisiei Europene și „nu verbal, ci faptic să ceară ridicarea acelor restricții discriminatorii împotriva statelor aflate în dezvoltare”, potrivit agenției de presă rusă TASS. El a adăugat că a discutat problema și cu șeful ONU, Antonio Guterres.

Putin a mai făcut referire și la acordarea accesului la îngrășămintele rusești pentru piețele emergente, anunțând că este dispus să ofere gratuit 300.000 de tone de îngrășământ din Rusia pentru state aflate în dezvoltare. „Acum două zile, l-am informat pe Guterres că 300.000 de tone de îngrășământ rusesc s-au adunat în porturile maritime din UE. Suntem pregătiți să le dăm țărilor în dezvoltare gratuit”, a precizat el.

Rusia încearcă în ultimele luni să-şi întărească relaţiile cu ţările asiatice în faţa sancţiunilor occidentale impuse contra Moscovei în urma ofensivei sale împotriva Ucrainei, unde armata rusă este în dificultate.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump nu mai pare un pariu câștigător

Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina

Reacțiile liderilor UE după anunţarea rezultatului alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Rusia a plătit „un preț uluitor pentru nebunia imperială a lui Putin”. Lloyd Austin: Nu a atins niciun obiectiv strategic în Ucraina

Partenerii noștri