Live

Proteste la Erevan. Mulțimea strigă ”Nikol, trădătorule” și cere demisia premierului Pașinian, după violențele din Nagorno-Karabah

Data publicării:
Lideri ai opoziţiei armene au venit de asemenea la proteste. Sursa foto: captură video Facebook

Manifestanții adunați în fața guvernului de la Erevan au cerut demisia premierului Nikol Paşinian, după ce armata azeră a lansat o operaţiune militară în Nagorno-Karabah. "Nikol, trădătorule!", Nikol, demisia!" şi "Arţah! Arţah!" (numele pe care armenii îl dau provinciei Nagorno-Karabah), scandau oamenii, care au protestat și în fața ambasadei Rusiei, potrivit France Presse, transmite Agerpres.

"Nu putem avea un lider care pierde teritoriile noastre", spune un protestatar veteran al celor două războaie între Armenia şi Azerbaidjan.

"Dacă guvernul nu-şi apără cei 120.000 de compatrioţi (din Nagorno-Karabah), atunci este un trădător şi trebuie să demisioneze", clamează un alt manifestant participant la protestul care între timp a degenerat în confruntări cu poliţia după ce demonstranţii au încercat să pătrundă în clădirea guvernului.

Lideri ai opoziţiei armene au venit de asemenea la protest, cerându-i lui Paşinian să-şi retragă o declaraţie făcută în luna mai la Praga şi interpretată drept o recunoaştere a suveranităţii azere asupra Nagorno-Karabah sau să demisioneze.

Zeci de manifestanţi s-au adunat în acest timp în faţa ambasadei ruse la Erevan, criticând pasivitatea Rusiei în faţa acţiunilor azere în Nagorno-Karabah.

Premierul armean Nikol Paşinian a declarat recent că ţara sa a comis o eroare strategică încredinţându-şi securitatea exclusiv Moscovei când s-a confruntat într-un nou război cu Azerbaidjanul pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah.

În timpul acelui conflict din toamna anului 2020 premierul Nikol Paşinian a cerut Moscovei ca Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să intervină, forţele armene fiind depăşite de capabilităţile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei.

Dar Kremlinul - care îl consideră pe Paşinian un politician pro-occidental, venit la putere în urma unei "revoluţii colorate" - a refuzat, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriu al Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional.

Războiul din 2020, soldat cu circa 6.500 de morţi, a fost oprit printr-un armistiţiu negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene. Conform acordului mediat de Moscova, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a provinciei Nagorno-Karabah şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după un alt război, desfăşurat la începutul anilor '90. Armata azeră a lansat marţi o operaţiune militară pentru a recăpăta complet controlul asupra enclavei.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câteva sute de mineri protestează la Palatul Victoria, din cauza noii legi a pensiilor. Ei amenință că vor intra în grevă

Franța impune noi măsuri de stare de asediu în Martinica după protestele violente provocate de scumpiri

Dosarul 10 August: începe judecata pe fond la Tribunalul Militar. Contestațiile foștilor șefi din Jandarmerie, respinse

Sute de mineri au protestat în fața Guvernului și au amenințat cu grevă generală. Ei sunt nemulțumiți de noua lege a pensiilor

Partenerii noștri