Live

Proteste în Albania, la 33 de ani de la căderea comunismului. Opoziția cere demisia premierului socialist Edi Rama

Data publicării:
Albanezii cer și eliberarea liderului Partidului Democrat Sali Berisha care se află în arest la domiciliu. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Mii de activişti ai opoziţiei de dreapta au protestat marţi seara în faţa sediului guvernului albanez la Tirana cerând demisia premierului socialist Edi Rama, pe care îl acuză de "corupţie", transmite France Presse, preluată de Agerpres.

Adunarea acestor activişti, în special din partea Partidului Democrat (PD), al cărui lider Sali Berisha se află în arest la domiciliu, a durat mai bine de două ore, în timp ce şeful guvernului efectuează o vizită oficială în Turcia.

Cu puţin timp înainte de final, manifestanţii au aruncat cocktailuri Molotov, pietre şi bombe fumigene în direcţia clădirii guvernamentale, păzită de un important cordon de poliţişti, fără a face răniţi sau pagube semnificative.

"Prin această adunare, dorim să-i arătăm lui Edi Rama că opoziţia este unită" cu scopul de a-l "răsturna", a lansat Flamur Noka, secretar general al PD.

Edi Rama, 59 de ani, este prim-ministru din 2013.

Această manifestaţie a fost organizată în ziua împlinirii a 33 de ani de la căderea regimului comunist în 1991.

Manifestanţii au fluturat drapele ale Albaniei şi ale Uniunii Europene şi pancarte pe care se putea citi "Rama, pleacă" şi "Opoziţia în acţiune, astăzi sau niciodată".

Liderul emblematic al PD, Sali Berisha, s-a adresat manifestanţilor printr-un un mesaj video în direct de la domiciliul său.

"Am lansat astăzi lupta noastră fără retragere pentru a răsturna dictatura lui Edi Rama care este un pericol real", a spus el, acuzându-l pe şeful guvernului de "corupţie" şi de "atac politic" împotriva familiei sale.

Cine este Sali Berisha

Fost prim-ministru şi primul preşedinte ales democratic al ţării, Berisha, 79 de ani, a fost plasat în arest la domiciliu pe 30 decembrie pentru că a refuzat să se prezinte în faţa justiţiei în cadrul unei anchete pentru corupţie.

Cu vreo zece zile mai devreme, i se ridicase imunitatea parlamentară.

În ciuda acestor restricţii, el continuă să se adreseze în mod regulat susţinătorilor săi de la fereastra apartamentului său.

Berisha este suspectat de procuratură de "corupţie pasivă" în cadrul unei anchete privind privatizarea în 2008 a unui complex sportiv în folosul ginerelui său, pe vremea când era şef al guvernului.

El a respins aceste acuzaţii, numindu-le "pur politice" şi l-a acuzat pe Edi Rama că este "instigatorul" acestora.

Sali Berisha este vizat din 2022 de o interdicţie de a intra în Statele Unite şi Marea Britanie din cauza presupusei sale implicări în afaceri de corupţie, acuzaţii pe care le-a respins.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vucic spune că nu va ceda în fața protestelor izbucnite după prăbușirea acoperișului gării de la Novi Sad: „Nu-mi pasă deloc”

Albania interzice TikTok timp de un an, după uciderea unui adolescent. Premierul acuză platforma că alimentează violența

Lituania i-a sancționat pe premierul georgian și alți 14 politicieni de la Tbilisi. Ce interdicții vor trebui să respecte aceștia

Proteste masive în Georgia, unde un fost fotbalist a fost ales preşedinte al ţării. Era singurul candidat la președinție

Partenerii noștri