Live

Protest cu mii de oameni la Budapesta față de „propaganda guvernamentală din presă”. „Ne-am săturat de minciuni”

Data actualizării: Data publicării:
Susținători ai partidului TISZA, aflat în opoziție, s-au adunat în Budapesta pentru a protesta față de „mașina de propagandă” a Guvernului Orban Foto: Profimedia

Mii de unguri au protestat, sâmbătă seară, în fața sediului televiziunii de stat a ţării, faţă de ceea ce au descris ca fiind „maşina de propagandă” a guvernului și cerând un serviciu public de presă independent, relatează Reuters.

Protestatarii susțin că televiziunea de stat MTVA difuzează propagandă tendenţioasă. Mai exact, că prezintă doar politicieni din partidul şi guvernul premierului Viktor Orban, în timp ce analiştii repetă lucrurile spuse de ei, preluând ideile și retorica lor.

Reuters subliniază că protestul a fost organizat de partidul de centru-dreapta TISZA, condus de liderul opoziţiei ungare, Peter Magyar, care a devenit cea mai mare provocare pentru naţionalistul de dreapta Orban, de când acesta a ajuns la putere în 2010.

Înarmați cu bannere pe care scria „Stop propagandei”, mii de susţinători ai TISZA s-au adunat în Budapesta, în fața televiziunii de stat.

„Ne-am săturat de răutate, de minciuni, de propagandă, răbdarea noastră a luat sfârşit. Ceea ce avem astăzi ca serviciu public media în Ungaria este un scandal global, ne-am săturat”, a spus Peter Magyar mulţimii.

El a cerut ca serviciul public de televiziune să prezinte protestul într-o emisiune „needitată”.

TISZA, care înseamnă Tisztelet es Szabadsag (Respect şi Libertate), are un sprijin de 39% în rândul alegătorilor, comparativ cu 43% pentru partidul Fidesz al lui Orban, potrivit unui sondaj publicat de institutul de sondare Median luna trecută.

Următoarele alegeri din Ungaria sunt prevăzute pentru începutul anului 2026.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Supărare la Budapesta din cauza controalelor la frontieră. Austria, dată în judecată pentru „daune” aduse călătorilor ungari

Comisia Europeană dă în judecată Ungaria pentru o lege inițiată de Viktor Orban

Ungaria nu vrea ca UE să trimită consilieri militari în Ucraina. Szijjarto: E periculos

Rareș Bogdan, întrebat dacă îl vrea pe Viktor Orban persona non grata: „Trebuie să negociem beneficii, nu să închidem granițele”

Partenerii noștri