Live

UPDATE. Primarul New York-ului, Eric Adams, a fost pus sub acuzare în ancheta privind finanţarea campaniei sale electorale

Data actualizării: Data publicării:
Eric Adams, primarul al New York-ului. Foto: Profimedia

Primarul democrat al New York-ului, Eric Adams, a fost pus sub acuzare în cadrul unei anchete a procurorului federal din Manhattan privind finanţarea campaniei sale electorale din 2021, a anunţat The New York Times, citat de News.ro.

ACTUALIZARE 18.35: Au fost dezvăluite acuzațiile

Primarul Eric Adams a fost pus sub acuzare pentru cinci acuzații federale de luare de mită, fraudă și solicitare de donații ilegale din străinătate pentru campania electorală, care, potrivit procurorilor, au început când era un oficial ales de top în Brooklyn și au continuat după ce a devenit primar.

Actul de acuzare, care a fost desigilat joi dimineața, este rezultatul unei anchete care a început în 2021 și care s-a concentrat, cel puțin în parte, asupra întrebării dacă a conspirat cu guvernul turc pentru a primi contribuții ilegale străine pentru campanie și dacă a întreprins acțiuni oficiale în numele acestuia.

Rechizitoriul menţionează în special acte de fraudă electronică, solicitarea ilegală a unor contribuţii pentru campanie de la un cetăţean străin şi luare de mită de la un oficial turc în schimbul influenţării favorabile a unui dosar referitor la construirea unei clădiri zgârie-nori care găzduieşte misiunea Turciei la ONU şi consulatul turc. Eric Adams „şi-a continuat relaţiile corupte inclusiv după ce a devenit primar”, se mai arată în acelaşi document.

În prima sa reacţie după anunţarea inculpării, el a declarat că se consideră nevinovat şi este nerăbdător să se apere în instanţă, adăugând că în acest timp îşi va continua în mod normal activitatea de primar al celui mai populat oraş din SUA.

Știrea inițială

Primarul în vârstă de 64 de ani este vizat de mai multe luni de o anchetă privind acuzaţii de donaţii ilegale din partea unor companii de construcţii legate de Turcia.

Anunţul inculpării vine după demisia mai multor persoane apropiate primarului, în ultimele zile.

Marţi, chiar înainte de anunţ, reprezentanta New York-ului în Camera Reprezentanţilor, Alexandria Ocasio-Cortez, i-a cerut primarului în vârstă de 64 de ani să demisioneze „pentru binele oraşului”.

Eric Adams s-a declarat nevinovat.

„Întotdeauna am ştiut că, dacă voi apăra interesele newyorkezilor, voi fi o ţintă - şi am devenit o țintă. Dacă voi fi pus sub acuzare, sunt nevinovat şi voi lupta cu toată puterea şi spiritul meu”, a spus el.

Primăria din New York apare în cel puţin patru anchete federale care sunt în curs de desfăşurare, dintre care trei de către biroul procurorului din Manhattan, vizându-l pe primar şi pe cei apropiaţi acestuia.

Săptămâna aceasta, echipa lui Eric Adams a fost zguduită de anunţurile de demisie ale comisarului municipal pentru sănătate, Ashwin Vasan, şi ale cancelarului pentru educaţie, David C. Banks, un apropiat al lui Eric Adams care gestionează întregul sistem de învăţământ public al oraşului, adică un milion de elevi.

Şeful poliţiei, Edward Caban, demisionase deja la începutul lunii septembrie, la doar un an după ce preluase conducerea Departamentului de Poliţie din New York (NYPD) şi a celor 36.000 de ofiţeri ai săi.

Eric Adams a câștigat alegerile primare democrate din 2021 cu promisiunea de a reduce criminalitatea, care a crescut la New York în timpul pandemiei de Covid. El a reuşit să acrediteze o scădere a criminalităţii violente, dar newyorkezii se confruntă, de asemenea, cu creşterea costului vieţii şi o criză a locuinţelor care a împins chiriile la niveluri fără precedent. Până la sfârşitul anului 2023, cota sa de popularitate a scăzut la un minim istoric, la 28%, potrivit sondajelor.

În acest context, mai mulţi rivali şi-au declarat candidatura pentru alegerile primare ale partidului din 2025.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

După 1.930 de zile de muncă și un miliard de euro cheltuit pentru o ”bijuterie”, au primit o mare lovitură din partea instanței

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Schimb de elogii între „geniul prețios” Elon Musk și „frumoasa” Giorgia Meloni, la o cină de gală la New York

Nicușor Dan spune că a rupt șase sacouri în cotul drept de când e primar: „De la semnat, probabil”

Geoană a trezit fiara. De ce îl poate bate Băsescu și a treia oară

Președintele Joe Biden, ironizat după ce a purtat o şapcă cu mesajul „Trump 2024”

Partenerii noștri