Live

Prima vizită a unui lider UE în China, de la începutul pandemiei. Scholz vrea ca Beijingul să-și deschidă piețele pentru Europa

Data publicării:
Cancelarul german Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz va face presiuni asupra Chinei pentru ca aceasta să-şi deschidă pieţele, şi va exprima preocupări legate la situaţia drepturilor omului, cu prilejul vizitei pe care o va întreprinde în China la 4 noiembrie, prima deplasare a unui lider al Uniunii Europene în ţara asiatică de la începutul pandemiei de COVID-19, a indicat vineri un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, transmite Reuters.

Într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt a declarat că guvernul şi-a schimbat perspectiva asupra Beijingului, dar este împotriva „decuplării” de economia chineză şi doreşte ca Beijingul să dea dovadă de reciprocitate în relaţiile comerciale.

Germania va discuta despre tendinţele „autocratice” în China şi despre drepturile omului, „dar şi o serie întreagă de alte subiecte, despre reciprocitate, precum în ce priveşte deschiderea pieţelor chineze pentru companiile europene şi altele”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Guvernul german a dorit să se întâlnească cu organizaţii neguvernamentale pe parcursul vizitei, însă nu este clar dacă acest lucru va fi posibil, a adăugat el.

Scholz va vizita China la invitaţia premierului Li Keqiang, a indicat Ministerul de Externe de la Beijing, confirmând evenimentul, transmite Agerpres.

China a fost cel mai important partener comercial al Germaniei în ultimii şase ani, volumul schimburilor depăşind 245 miliarde de euro în 2021.

Scholz va fi însoţit în vizita sa de o zi de o delegaţie de oameni de afaceri. Directorii executivi ai Volkswagen şi BASF au confirmat că se vor număra printre aceştia.

Cancelarul se confruntă în acest moment cu critici pentru faptul că, în pofida rezistenţei opuse de parteneri din coaliţia tripartită, încearcă să treacă prin guvern o decizie care să permită companiei chineze Cosco să investească într-un terminal din portul Hamburg.

Navă transportatoare a companiei chineze COSCO în portul Hambrug. Foto: Profimedia Images

Berlinul examinează încă preluarea potenţială de către chinezi a producţiei de microprocesoare a companiei Elmos din Dortmund, a mai declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

El a refuzat să confirme o informaţie din presa germană potrivit căreia serviciul german de contrainformaţii a avertizat împotriva aprobării acestei investiţii.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Merkel se declară „profund îngrijorată” de implicarea miliardarului Elon Musk în administrația lui Trump. Care este motivul

Bosch anunță concedieri masive. Sunt așteptate mișcări sindicale puternice

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Partenerii noștri