Live

Prigojin încerca să-și scoată imperiul financiar de sub controlul Kremlinului, în zilele dinaintea morții sale

Data actualizării: Data publicării:
Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, și-a petrecut ultimele zile dinaintea prăbușirii avionului său încercând să-și protejeze imperiul global financiar de planurile Kremlinului de a-l prelua, relatează Business Insider.

Wall Street Journal a reconstituit mișcările lui Prigjin prin intermediul unor interviuri cu oficiali guvernamentali și militari, cu dezertori din grupul Wagner și cu ajutorul unor conversații online și a datelor de zbor.

Prigojin cel mai probabil a murit miercuri, când avionul privat care îl transporta pe el și pe alți lideri ai Wagner s-a prăbușit în Rusia, în drum spre Sankt Petersburg.

Kremlinul a negat că ar fi ordonat moartea lui Prigojin, în ciuda analizelor experților și agențiilor de informații, conform cărora accidentul de avion ar fi fost de fapt un asasinat.

Potrivit WSJ, prăbușirea avionului a întrerupt încercările lui Prigojin de a-și menține afacerile pe scară largă cu mercenari în Africa. În ultima sa călătorie în străinătate, săptămâna trecută, Prigojin a vizitat două țări africane pentru a se asigura de sprijinul aliaților săi de acolo.

Prigojn s-ar fi aflat în Republica Centrafricană vinerea trecută, unde s-a întâlnit cu oficiali din acea țară și, de asemenea, cu rebeli care luptă în Sudanul vecin. A doua zi, a mers în Mali, un alt stat în care Wagner are interese.

WSJ a scris că Prigojin s-a trezit într-o cursă cu Kremlinul, care încerca în același timp să câștige clienții grupului Wagner, pentru ca aceștia să aibă de-a face direct cu oficialii ruși.

Institut pentru Studiul Războiului a raportat, citând bloggeri militari ruși, că Kremlinul făcea tot posibilul să submineze prezența grupului Wagner în Orientul Mijlociu și Africa, prin formarea de noi companii militare private, cu mercenari plecați din Wagner.

Prigojin avea una dintre cele mai misterioase și complicate organizații corporative din lume, care includea companii de mass-media, logistică, minerit, cinema și catering, pe lângă grupul său de mercenari.

Potrivit WSJ, alte surse de venit ale lui Prigojin erau aurul din Sudan și diamantele și lemnul din Republica Centrafricană. Nu se știe clar ce se va întâmpla acum cu imperiul său de afaceri.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri