Live

Prietenii lui Putin îl amenință pe Macron și spun că dacă trimite trupe franceze în Ucraina, vor sfârși ca armata lui Napoleon

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Colaj foto: Profimedia Images

Aliaţii preşedintelui rus Vladimir Putin l-au avertizat, miercuri, pe preşedintele francez Emmanuel Macron că orice trupe pe care le-ar trimite în Ucraina ar avea acelaşi sfârşit ca Marea Armată a lui Napoleon Bonaparte, a cărui invazie în Rusia în 1812 s-a sfârşit cu moarte şi înfrângere, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Macron a deschis luni uşa pentru ca naţiunile europene să trimită trupe în Ucraina, deşi a avertizat că nu există un consens în acest stadiu.

Comentariile sale au determinat o serie de alte ţări occidentale, inclusiv SUA şi Marea Britanie, să declare că nu au astfel de planuri, în timp ce Kremlinul a avertizat că un conflict între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică, condusă de Washington, ar fi inevitabil dacă membrii europeni ai NATO ar trimite trupe pentru a lupta în Ucraina.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) şi un aliat apropiat al lui Putin, a declarat că Macron pare să se vadă ca Napoleon şi l-a avertizat să nu calce pe urmele împăratului francez.

„Pentru a-şi menţine puterea personală, Macron nu s-a putut gândi la nimic mai bun decât să declanşeze un al treilea război mondial. Iniţiativele sale devin periculoase pentru cetăţenii Franţei”, a opinat Volodin pe contul său de social media.

„Înainte de a face astfel de declaraţii, ar fi fost bine ca Macron să-şi amintească cum s-a terminat totul pentru Napoleon şi soldaţii săi, dintre care peste 600.000 au rămas să zacă în pământul umed”, a afirmat liderul Dumei.

Invazia lui Napoleon în 1812 în Rusia a înregistrat iniţial progrese rapide şi a dus la capturarea Moscovei. Dar tacticile ruse au forţat Marea Armată franceză la o lungă retragere, iar sute de mii de soldaţi au murit din cauza bolilor, a foametei şi a gerului.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din 1962 în Cuba, iar Putin, care controlează cel mai mare arsenal nuclear din lume, a avertizat cu privire la pericolele unei confruntări directe între NATO şi Rusia.

Cu toate acestea, declaraţia lui Macron a fost salutată de unii lideri din Europa de Est.

Dar fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a sugerat că Macron are iluzii periculoase de grandoare şi a spus că declaraţia sa este un exemplu de cât de greşită a devenit gândirea politică occidentală.

„Moştenitorii mici şi tragici ai lui Bonaparte, încercând să-şi pună epoleţii de aur smulşi acum 200 de ani, sunt dornici de răzbunare cu magnitudine napoleoniană şi debitează absurdităţi feroce şi extrem de periculoase”, a spus el.

Medvedev, văzut odinioară drept un reformator modernizator, s-a reinventat de la începutul războiului din Ucraina ca unul dintre cei mai aprigi susţinători ai unei abordări agresive de la Kremlin. El a făcut o serie de declaraţii belicoase, atacând Occidentul şi avertizând asupra riscului unei apocalipse nucleare dacă anumite linii roşii sunt depăşite.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că sugestia lui Macron a scos la iveală faptul că alte ţări occidentale, spre deosebire de Macron, au înţeles riscurile unei ciocniri directe între trupele NATO şi Rusia.

„Liderii multor guverne europene au spus rapid că nu au plănuit şi nu plănuiesc nimic de acest gen”, a spus ea. „Aceasta arată că ei înţeleg pericolul”, a concluzionat Zaharova.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri