„Prezenţa chiar şi a unui singur american în Irak este prea mult”. Ayatollahul Iranului s-a întâlnit cu președintele irakian
Ali Khamenei, dictatorul religios din Iran, s-a întâlnit, sâmbătă, cu președintele Irakului, Abdul Latif Rashid, și s-a plâns acestuia de prezența armatei americane pe teritoriul Irakului, relatează CNN.
„Prezenţa chiar şi a unui singur american în Irak este prea mult”, i-a spus Khamenei liderului irakian. „Americanii nu sunt prieteni cu nimeni şi nu sunt loiali nici măcar aliaţilor lor europeni”, a spus Khamenei, în timp ce a cerut ca Iranul şi Irakul să extindă cooperarea bilaterală.
Comentariile lui Khamenei vin după vizita neanunţată a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, la Bagdad, luna trecută, când Austin a declarat că trupele americane sunt „pregătite să rămână în Irak”.
De cealaltă parte, Rashid, într-o declaraţie după întâlnirea sa cu Khamenei, a vorbit de importanţa relaţiilor dintre Irak şi Iran, dar nu a răspuns la comentariile dictatorului de la Teheran cu privire la prezența americană în țara sa.
Austin, care în martie a devenit oficialul de cel mai înalt rang al cabinetului care a vizitat Irakul de la începutul administraţiei Biden, declarase că se află în această ţară pentru a „reafirma parteneriatul strategic SUA-Irak, pe măsură ce ne îndreptăm spre un Irak mai sigur, mai stabil şi mai suveran”.
A 20-a aniversare a invaziei SUA în Irak
Vizita sa a avut loc cu câteva zile înainte de cea de-a 20-a aniversare a invaziei americane în Irak, care l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Saddam Hussein.
„Acum, privind înainte, forţele americane sunt pregătite să rămână în Irak la invitaţia guvernului irakian”, a declarat Austin. „Iar aceste forţe operează într-un rol de non-combat, consiliere, asistenţă şi abilitare pentru a sprijini lupta împotriva terorismului condusă de irakieni. Aceasta este o misiune critică. Şi suntem mândri să ne sprijinim partenerii irakieni”.
Irakul este un partener important al SUA în campania împotriva ISIS. Dar, spre deosebire de Siria, unde forţele americane au operat alături de Forţele Democratice Siriene şi de alţi parteneri, armata americană are un rol de consiliere şi asistenţă în Irak, după ce a încheiat oficial misiunea de luptă în Irak în 2021.
„Statele Unite vor continua să consolideze şi să extindă parteneriatele noastre în sprijinul securităţii, stabilităţii şi suveranităţii irakiene”, a declarat Austin în timpul vizitei sale la Bagdad.
Irakul joacă un rol crucial pentru Statele Unite în limitarea influenţei Iranului în regiune. Iranul a încercat să exercite controlul asupra Irakului prin utilizarea de forţe şi prin influenţa sa asupra partidelor politice şiite din Bagdad. Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran sunt, de asemenea, în creştere din cauza acţiunilor Teheranului în Siria.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News