Live

Prețurile petrolului, gazelor și cărbunelui au atins noi recoduri. Putin, jucător în criză

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin a spus că Rusia va majora livrările de gaze către UE. Sursă foto: Profimedia Images

Petrolul a atins miercuri un nivel maxim de peste 83 de dolari pe baril. Acest record a avut loc din cauza refuzului țărilor membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+) de a crește mai rapid producția și pe fondul îngrijorării cu privire la furnizarea de energie la nivel global. De asemenea, prețul gazelor naturale pe piața futures din Europa a atins un nou record, însă a scăzut după declarațiile președintelui Vladimir Putin, care a spus că va majora livrările de gaze către UE. În tot acest context, Europa desfășoară un concurs de aprovizionare a gaze naturale lichefiate cu Asia.

Luni, la începutul acestei săptămâni, OPEC + a ales să desfășoare în continuare un plan de creștere treptată a producției de petrol, fără să accelereze creșterea producției, așa cum au solicitat SUA și alte țări consumatoare, transmite Reuters.

Prețul petrolului crește în plină criză energetică 

Miercuri, în timpul tranzacționării, cotaţia petrolului Brent a crescut până la 83,47 dolari pe baril, cel mai mare nivel din octombrie 2018 până acum. Ulterior, acesta a scăzut cu 0,5%, adică cu 40 de cenți, ajungând la nivelul de 82,16 dolari.

De asemenea, prețul petrolului american a ajuns la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014, atingând nivelul 79,78 dolari. Ulterior, și acesta a scăzut cu 35 de cenți la o sumă maximă de 78,58 dolari pe baril.

„Suntem în timpul unei crize energetice în desfășurare, iar iarna în emisfera nordică urmează să înceapă, ceea ce va însemna că putem asista la prețuri chiar mai mari ale petrolului", a declarat Stephen Brennock, brokerul petrolier al companiei PVM.

Prețul petrolului Brent a crescut cu peste 50% în acest an, adăugându-se la presiunea inflaționistă care ar putea încetini redresarea economică post-pandemică.

Totodată, prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa, iar prețurile cărbunelui de la principalii exportatori au atins, de asemenea, maximele istorice.

Conform cifrelor publicate de Institutul American al Petrolului, există semne concrete ale încetinirii cererii de combustibil. OPEC + a declarat că stocurile de țiței din SUA au crescut cu 951.000 de barili în ultima săptămână până la data de 1 octombrie, crescând în același timp și prețurile la benzină și combustibil distilat.

Vladimir Putin a declarat că vrea să stabilizeze piețele globale de energie

Conform The Guardian, prețul petrolului Brent a scăzut înapoi la aproximativ 81,45 dolari pe baril, după ce a atins nivelul de 83,47 de dolari pe baril în cursul zilei de miercuri. Scăderea a avut loc în urma declarațiilor președintelui rus Vladimir Putin, care a indicat că Rusia este pregătită să stabilizeze piețele globale de energie.

De asemenea, Vladimir Putin a declarat că Rusia va crește livrarea de gaze către Europa, inclusiv prin Ucraina. Vânzările de gaze rusești către Europa ar putea atinge un nou record în acest an, a spus Putin, iar tranzitul acestora prin Ucraina ar putea să depășească volumele convenite în temeiul contractului dintre Gazprom și Kiev. 

Comisia Europeană a anunţat marţi că verifică informaţii potrivit cărora compania rusă Gazprom profită de poziţia dominantă pe piaţă pentru a favoriza majorarea tarifelor la gaz natural. Preşedintele rus a luat act de această poziție și a respins, miercuri, criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmând că liderii de la Bruxelles sunt responsabili pentru actuala criză a gazelor naturale.

Prețul gazelor din Europa a atins un nou record

Prețurile gazelor naturale din Europa au crescut cu peste 400% față de anul trecut. Totodată, cotaţiile la gaze naturale au atins miercuri noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, ceea ce duce creşterile cumulate înregistrate în ultimele două zile la 60%, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni. La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda, cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%.

„Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, au reacţionat analiştii de la Société Générale, potrivit Agerpres. 

Financial Times evidențiază faptul că preţul la gaze a crescut doar miercuri cu 25% pe pieţele europene, în faţa unei cereri sporite înainte de venirea iernii, în corelare cu o ofertă limitată şi stocuri reduse.

Unele state europene, la fel şi SUA acuză Moscova că nu a deschis suficient robinetul la gaze cu scopul de a obţine darea în exploatare a controversatului gazoduct Nord Stream 2, ce leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, finalizat şi a cărui umplere a început deja. O autoritate de reglementare germană încă nu a luat o decizie înainte ca livrările să poată începe.

Europa concurează cu Asia pentru a obține gaz natural lichefiat

În timp ce prețurile gazelor cresc mult și scad puțin în urma unor declarații, Europa continuă să concureze cu Asia pentru livrările de gaze naturale lichefiate (GNL). În ciuda preţurilor record din Europa, importatorii de GNL din Asia sunt dispuşi în continuare să plătească o primă peste preţurile de referinţă din Olanda pentru a-şi asigura aprovizionarea pentru iarnă, susţin traderii din Singapore. Aceast lucru ar înseamna că Europa va avea dificultăţi în a-şi asigura livrările suplimentare de GNL de care are nevoie la iarnă.

„Ne confruntăm cu o situaţie excepţională. Piaţa mondială a gazelor nu a fost niciodată într-o situaţie în care Asia şi Europa au fost obligate să concureze pentru fiecare cargo de GNL disponibil, deoarece se presupunea că Europa va beneficia de o aprovizionare confortabilă prin gazoducte”, subliniază analiştii de la firma de consultanţă Engie EnergyScan.

Citește și: Criza gazelor din Europa. De ce crește factura la energie și cum șantajează Gazprom UE

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Românii renunță la autoturismele electrice în favoarea celor hibrid. Ce mărci preferă europenii

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Partenerii noștri