Live

Prețul gazelor a explodat în Europa, după ce Germania a anunțat că Nord Stream 2 rămâne închis

Data actualizării: Data publicării:
Gazoductul Nord Stream 2

Prețurile la gaze pe piața europeană au crescut cu 11%, luni, 1450 de dolari per mia de metri cubi, ajungând la cel mai mare nivel din luna octombrie până în prezent, după ce șefa diplomației germane a anunțat că gazoductul Nord Stream 2 nu va putea funcționa în forma sa actuală pentru că încalcă legislația europeană, relatează FT și The Guardian.

Într-o declarație de duminică seară, Annalena Baerbock  a spus că cele trei partide care formează guvernul german – social-democrații, verzii și democrații liberi – s-au pus de acord ca toate inițiativele pentru furnizarea de energie, inclusiv Nord Stream 2, să fie puse în acord cu legislația europeană în materie de energie.

„Acest lucru înseamnă că așa cum stau lucrurile în acest moment, acest gazoduct nu poate intra în funcțiune pentru că nu îndeplinește cerințele legislației UE în materie de energie”, a spus Baerbock.

Ministra germană a spus, de asemenea, că și situația de la granița Ucrainei, unde Rusia a desfășurat în jur de 100.000 de militar, este un factor în ce privește deschiderea Nord Stream 2.

Guvernul anterior a discutat cu SUA și a stabilit că dacă vor exista escaladări ale conflictului din Ucraina, acest gazoduct nu va fi pornit”, a adăugat ea.

Declarația lui Baerbock sugerează că poziția Germaniei în ce privește Nord Stream 2 ar putea deveni mai dură în condițiile în care Verzii, cunoscuți adversari ai proiectului, se află acum la conducerea politicii externe germane. Totuși, SPD, partidul care conduce coaliția, a susținut proiectul în trecut.

Gazoductul Nord Stream 2 care a fost finalizat însă nu este încă operațional, ar urma să dubleze capacitatea rutelor de transport de gaz dinspre Rusia spre Europa. Criticii susțin, totuși, că el va crește dependența UE de gazul rusesc și va permite Kremlinului să pună presiune pe Ucraina a cărei importanță în infrastructura de transport va scădea.

Prețul gazelor pe piața europeană a ajuns la cel mai mare nivel al său de la începutul lunii octombrie – la 117,25 euro per megawatt/oră, de la 105.35, prețul de vineri.

Vremea foarte rece și transporturile slabe din Rusia spre Europa occidentală au dus la o scădere a stocurilor de gaz. În Europa, depozitele au ajuns la 62,8%, cu mai mult de 10% sub norma obișnuită în acest sezon. În martie-aprilie 2022, ele ar putea scădea la niveluri critice, dacă tendințele actuale continuă.

Analiștii spun că piața europeană a gazului va continua să sufere dacă iarna va fi una grea.

Nord Stream 2 era planificat să fie operațional din 2019

Nord Stream 2 se va putea deschide doar după ce agenția de reglementare germană și Comisia Europeană îl aprobă. La mijlocul lui noiembrie, agenția germană a suspendat procesul de certificare pe motiv că gazoductul nu respectă directivele europene.

Conform acestora, producătorul, transportatorul și distribuitorul de gaz trebuie să fie entități separate. Agenția grmană de reglementare a transmis că va aproba deschiderea gazoductului dacă operatorul „se va organiza în conformitate cu legea germană”.

Programat iniţial să fie dat în exploatare în 2019, gazoductul Nord Stream 2 a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au ameninţat că vor penaliza companiile care se vor implica în construcţia acestei conducte.

Situaţia s-a schimbat după ce presedintele american Joe Biden a decis să elimine unele sancţiuni, în luna mai a acestui an când a fost convenit un acord cu Germania, care a avertizat că va reacţiona dacă Rusia va încerca să folosească energia drept o armă împotriva Ucrainei, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Guvernul Germaniei promite o anchetă rapidă a erorilor în prevenirea atentatului de la Magdeburg. Suspectul e acuzat de crimă

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Fericit după ce a moștenit o sumă mare de bani, un om fără adăpost din Germania s-a îmbătat și a pierdut „averea”. Cum a recuperat-o

Partenerii noștri