Live

Live Text Prigojin amenință: Dacă grupul Wagner se retrage din Bahmut, linia frontului se prăbușește

Data actualizării: Data publicării:
Șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană a respins peste 130 de atacuri ale rușilor, sâmbătă, în Bahmut, au transmis Forțele Terestre ale Armatei Ucrainene. Doi civili ucraneni au fost ucişi şi alţi şapte au fost răniţi în timp ce încercau să fugă din oraşul asediat. În ciuda avansului gradual al ruşilor în oraş, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spune că o încercuire nu se va produce prea curând. Trupele de elită ale Ucrainei acţionează în schimburi pentru a putea face faţă presiunii, scrie Kiev Independent. Bombardamentele ruşilor au vizat şi alte localităţi din regiunile Harkov şi Herson, unde patru persoane, printre care doi copii, au fost ucise în ultimele 24 de ore. Între timp, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, avertizează că fără trupele de mercenari Rusia ar pierde războiul cu Ucraina. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI:

Scholz: Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie în Ucraina

ACTUALIZARE 19:50 Cancelarul german Olaf Scholz a spus că este „necesar” ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul din Ucraina, astfel încât să poată începe negocierile pentru a pune capăt conflictului, relatează The Guardian.

Cancelarul german Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

„Părerea mea, este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă – că trebuie să-și retragă trupele”, a spus Scholz duminică, pentru sursa citată.

„Aceasta este baza discuțiilor. Dacă te uiți la propunerea ucrainenilor, este ușor de înțeles că ei sunt pregătiți pentru pace”, a adăugat el. „Trebuie să fie făcut ceva. Acest lucru trebuie făcut de Putin, adaugă el.

Prigojin: Dacă grupul Wagner se retrage din Bahmut, linia frontului se prăbușește

ACTUALIZARE 19:45 Stând într-un subsol, Evgheni Prigojin, fondatorul grupării Wagner, a spus că retragerea mercenarilor din Bahmut din cauza „lipsei de muniție” ar duce la prăbușirea frontului până la granița cu Rusia „sau chiar mai departe”, relatează Nexta.

Armata rusă a lovit un centru de comandă al regimentului Azov, susţine Moscova

ACTUALIZARE 16:15 - Armata rusă a lovit un centru de comandă din Zaporojie al faimosului regiment Azov ce ține de Gărzile Naționale Ucrainene, a comunicat duminică ministerul rus al apărării.

În comunicat nu se dau alte detalii, informația apărând în actualizarea zilnică pe care Moscova o face în legătură cu ceea ce numește "operaţiunea militară specială" din Ucraina.

Atacul nu a fost confirmat încă din surse independente, scrie The Guardian.

Între timp, autorităţile din Zaporojie au anunţat că 13 civili, printre care şi un copil, au murit în atacul cu rachetă care a lovit un bloc de locuinţe din oraş pe 2 martie.

"Sunt 13 morţi, inclusiv un copil mic, ca urmare a atacului cu rachetă din Zaporojie, de pe doi martie", a transmis secretarul consiliului regional pe Telegram.

Alte cinci persoane sunt dispărute, în timp ce patru dintre răniţi rămân internaţi.

Echipele de salvare continuă să caute sub dărâmături.

Rezerviştii ruşi trimişi pe front sunt nevoiţi să lupte şi cu lopeţile

Rezerviştii ruşi ar fi înarmaţi cu lopeţi din cauza lipsei de muniţie, a scris pe Twitter Ministerul britanic al Apărării, informează Agerpres.

Luna trecută, rezerviştii ruşi mobilizaţi au afirmat că au primit ordin să atace un avanpost ucrainean din beton înarmaţi doar cu "arme de foc şi lopeţi", potrivit Ministerului Apărării.

"Letalitatea instrumentului MPL-50 este mitologizată în special în Rusia", notează sursa citată.

"Puţin modificată de când a fost proiectată în 1869, continuarea folosirii sale ca armă evidenţiază luptele brutale şi low-tech care caracterizează o mare parte a războiului", menţionează ministerul, potrivit căruia dovezi recente sugerează că a existat o creştere a luptei corp la corp în Ucraina şi că probabil a existat "mai puţin sprijin din partea focului de artilerie pentru că Rusia nu are muniţie".

Ministerul britanic a publicat zilnic actualizări cu privire la evoluţia războiului împotriva Ucrainei.

Evacuările din Bahmut au încetinit la 5-10 civili pe zi: "Inamicul loveşte oraşul cu tot ce are"

ACTUALIZARE 15:45 - Ritmul evacuării civililor din Bahmut a scăzut la câte 5-10 persoane pe zi, spune viceprimarul localităţii, Oleksandr Marchenko.

Într-un interviu telefonic pentru CNN acesta a declarat că în prezent pot fi evacuaţi între 5 şi 10 oameni pe zi, faţă de 600 pe zi, înainte ca luptele să se înteţească.

"Inamicul aruncă totul în aer, loveşte blocuri şi zone rezidenţiale. Sunt raiduri aeriene, bombardamente ale artileriei, focuri de mortiere. Inamicul loveşte oraşul cu tot ce are", a spus acesta.

"Nu avem cum să ieşim de acolo", a adăugat Marchenko.

Între 4.000 şi 4.500 de civili au mai rămas în Bahmut, însă Marchenko spune că aceștia sunt greu de convins să plece. Cei mai mulţi "se tem că nu au unde să se ducă şi ce să facă".

Viceprimarul a adăugat că încă mai există personal medical în oraş, iar oamenii se pot aduna în aşa-zise puncte de încălzire.

O femeie şi un bărbat au murit sâmbătă în timp ce încercau să părăsească oraşul, iar alte şapte persoane au fost rănite.

Patru civili au fost ucişi în bombardamentele ruşilor în Harkov şi Herson

ACTUALIZARE 14:40 - O femeie şi doi copii au murit în urma bombardamentelor ruseşti în localitatea Poniativka din regiunea Herson, a anunţat şeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andrii Yermak, potrivit Kiev Independent.

Autorităţile locale au raportat duminică faptul că localitatea este supusă tirului cu mortiere iar clădirile civile sunt ţinite în mod intenţionat.

Bombardamentele ruseşti au vizat şi localitatea Kupiansk, din Harkov, unde Kievul a ordonat evacuarea civililor. Aici, un bărbat de 65 de ani a fost ucis în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce un proiectil a lovit locuinţa în care se afla.

"Ieri, după ora 23:00, ca urmare a bombardamentelor din Kupiansk, cel puţin cinci clădiri rezidenţiale şi comerciale au fost distruse. Mai multe incendii au izbucnit din cauza bombardamentelor", a declarat guvernatorul provinciei Harkov.

Autoritățile ucrainene le-au spus locuitorilor din Kupiansk să părăsească orașul, pe 2 martie. Comandamentul militar din Harkov a îndemnat familiile și pe cei "cu mobilitate redusă" să plece din cauza bombardamentelor "constante" ale forțelor ruse. Rusia a cucerit orașul la începutul invaziei, însă armata Kievului l-a recucerit în septembrie.

Înainte de război, 25.000 de oameni locuiau aici.

Este doar o chestiune de timp până când Ucraina va primi avioane de luptă, spune premierul Letoniei

ACTUALIZARE 13:40 - Premierul Letoniei, Krisjanis Karins, spune că este doar o chestiune de timp până când Ucraina va primi avioane de luptă de la aliații occidentali.

"Nu văd de ce Occidentul nu ar trebui să trimită avioane de luptă. Dacă ucrainenii au nevoie de avioane de luptă, atunci ar trebui să le primească", a spus premierul Leton într-un interviu pentru cotidianul german Der Spiegel.

"Livrarea de avioane de luptă este doar o chestiune de timp", a adăugat acesta.

Krisjanis Karins a declarat că toate statele europene ar trebui să-şi mărească bugetul de apărare, precizând că Rusia a trecut deja la "economia de război" în timp ce Europa are încă produce muniţii ca pe "timp de pace".

Puteţi citi ştirea completă AICI:

Lupte pentru fiecare stradă în Bahmut. Grupul Wagner se laudă că a ocupat o gară

ACTUALIZARE 12:30 - Unităţile de mercenari Wagner deţin controlul total al gării Stupki, din nordul localităţii Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, au afirmat duminică miliţiile proruse din Doneţk, informează Agerpres.

"Asaltul şi curăţarea staţiei Stupki în suburbia din nordul Artiomovsk (denumirea rusă a oraşului Bahmut) s-au încheiat, cartierul se află sub controlul total al luptătorilor din Wagner", se menţionează într-un comunicat al miliţiei autoproclamatei republici populare Doneţk, publicat pe Telegram.

"Dacă ţinem cont de faptul că aici au loc lupte pentru fiecare casă, acesta este un succes important în faza actuală", a declarat liderul prorus din Doneţk, Denis Puşilin, la televiziunea publică rusă.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Est al forţelor armate ucrainene, Serhii Cerevatîi, a declarat în ajun că situaţia din Bahmut, deşi dificilă, continuă să fie sub control. El a adăugat că forţele ucrainene îşi vor reconstrui apărarea şi vor continua să reziste presiunii ruse.

La rândul său, Oleg Jdanov, un analist militar ucrainean şi colonel în rezervă spune că nu există niciun semnal iminent că ucrainenii se vor retrage din Bahmut.

"În acest moment, situaţia este mai mult sau mai puţin stabilă. În ceea ce priveşte avansul trupelor ruse, practic i-am oprit", a spus analistul, potrivit The Guardian.

În schimb, bloggeri militari ruşi susţin că retragerea forţelor ucrainene din acest oraş a început deja. Potrivit surselor ruse, unele unităţi ucrainene continuă să reziste pentru a permite altor combatanţi să părăsească oraşul.

Serghei Șoigu în Ucraina. Ministrul rus al Apărării a discutat despre întărirea echipelor medicale de pe front

ACTUALIZARE 11:50 - Comandanţii ruşi din Ucraina i-au dat raportul despre activitățile lor ministrului Apărării, Serghei Șoigu, care a efectuat o vizită în această țară, sâmbătă, se arată într-un comunicat al ministerului.

Șoigu, care a vizitat rar Ucraina, de la începutul invaziei, a acordat ieri medalii soldaților și a avut întâlniri cu mai mulți comandanți.

"Serghei Șoigu a acordat o atenţie specială asigurării condiţiilor necesare pentru desfăşurarea trupelor în teren, organizării unor linii de aprovizionare pentru soldaţi şi în special pentru asigurarea condiţiilor de lucru ale echipelor medicale din spatele unităţilor", se arată în comunicat.

Turcia face eforturi pentru prelungirea acordului care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu a declarat că Ankara face eforturi pentru a prelungi Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, un acord prin care Rusia s-a angajat să nu atace vasele care exportă grâne din Ucraina, scrie The Guardian.

Acordul expiră pe 18 martie, iar Rusia a anunţat că nu îl va prelungi dacă nu sunt luate în calcul interesele fermierilor ruşi. Potrivit Moscovei, deşi sancţiunile internaţionale nu afectează exportul de alimente al Rusiei, acest sector de activitate este afectat de sancţiunile bancare.

"Lucrăm pentru a uşura implementarea şi extinderea Iniţiativei", a spus ministrul turc, care se află la o conferinţă de la Doha a statelor cu dezvoltare economică redusă - cele care depind cel mai mult de cerealele ucrainene.

Cavusoglu a adăugat că a discutat despre prelungirea acordului şi cu secretarul general ONU, Antonio Guterres.

Trump spune că Putin a simţit slăbiciunea SUA când s-a retras din Afganistan şi asta l-a încurajat să invadeze Ucraina

ACTUALIZARE 10:40 - Fostul preşedinte american Donald Trump, care îşi doreşte un nou mandat la Casa Albă, a declarat într-un discurs de campanie că retragerea SUA din Afganistan a fost văzută de Vladimir Putin ca un semn de slăbiciune iar acest lucru l-a încurajat să invadeze Ucraina. Trump l-a acuzat pe Joe Biden că prin astfel de politici "duce SUA la pieire", adăugând că doar el poate preveni "al treilea război mondial", scrie The Guardian.

"Este cel mai periculos moment din istoria ţării noastre, iar Joe Biden ne duce la pieire", a spus Trump.

"Şi veţi avea parte de al treilea război mondial, să ştiţi. Vom avea al treilea război mondial dacă nu se schimbă ceva în curând. Eu sunt singurul candidat care poate face această promisiune. Doar eu pot preveni al treilea război mondial", a spus Trump.

Fostul preşedinte a criticat şi faptul că SUA trimit mai mult ajutor financiar Ucrainei decât alte state din NATO, în special cele din Europa.

"Noi dăm 140 de miliarde de dolari, iar ei doar o mică fracţie din această sumă. Toţi ne dorim să vedem un succes (al Ucrainiei n.r.), dar e mult mai important pentru ei, datorită locaţiei, a spus Trump.

Puteţi citi ştirea completă AICI:

Ucraina estimează că armata Rusiei pierde 500 de oameni pe zi la Bahmut

ACTUALIZARE 10.25 Armata rusă suferă pierderi colosale în lupta pentru Bahmut, oraş din estul Ucrainei, a declarat duminică ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru cotidianul german Bild, preluat de dpa.

"Pierderile ruşilor sunt de ordinul a 500 de morţi şi răniţi în fiecare zi", a spus el, adăugând că militarii ruşi nu sunt altceva decât "carne de tun" în "tacticile de tip tocător de carne" folosite de către Moscova.

Numărul nu a putut fi verificat independent, notează dpa, care aminteşte că în oraşul Bahmut se duc lupte grele de câteva luni de zile.

Organizaţia pentru drepturile omului "Rusia în spatele gratiilor" a estimat recent că, din cei 50.000 de mercenari recrutaţi din puşcării, doar 10.000 mai sunt încă pe front. Restul au fost ucişi, răniţi, capturaţi sau au dezertat.

Potrivit lui Reznikov, Bahmut este "un loc simbolic pentru ruşi" şi de aceea fac eforturi atât de mari pentru a-l captura. Totuşi, capturarea oraşului nu va influenţa cursul luptelor din regiunea Donbas, a declarat el.

Armata ucraineană a respins peste 130 de atacuri ale rușilor în 24 de ore

Forțele Terestre ale Armatei Ucrainene au anunţat că au respins, sâmbătă, peste 130 de atacuri ale ruşilor în Bahmut, iar oraşul încă rezistă, în ciuda presiunii enorme prin care trupele de invazie încearcă să încercuiască localitatea.

Forțele aeriene ucrainene au lansat 18 atacuri asupra bazelor ruseşti şi au lovit un sistem de apărare antiaeriană, un depozit de muniţie şi un pod.

De cealaltă parte, forţele ruseşti au lansat şase atacuri cu rachetă, 24 de lovituri aeriene şi 65 de atacuri cu lansatoare multiple de rachetă. În urma atacurilor au fost şi victime civile în rândul ucrainenilor.

O femeie şi un bărbat au murit în timpul bombardamentelor ruseşti, iar alte şapte persoane au fost rănite. Grupul încerca să fugă din oraşul asediat. În prezent, în Bahmut mai sunt în jur de 4.000 - 4.500 de civili, care se adăpostesc în buncăre, potrivit viceprimarului.

Forţele ruseşti încearcă să captureze oraşul Bahmut încă din luna mai a anului trecut. În ultima săptămână, forţele de invazie au făcut avansuri graduale, în încercarea de a încercui oraşul.

"Forţele ruseşti par să-şi fi asigurat suficiente poziţii strategice de unde să încerce manevrele de încercuire, dar nu au reuşit să obţină retragerea forţelor ucrainene. O încercuire a oraşului nu pare plauzibilă pe termen scurt", se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

Luptele din ultimele zile au dus la pierderi masive de vieţi în rândul soldaţilor.

Potrivit Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainene, 820 de soldaţi ruşi au murit de vineri până sâmbătă. Numărul total de decese în rândul trupelor de invazie este estimat la 152.190 de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA acuză Kremlinul de dezinformare în statele-cheie pentru prezidenţiale. FBI: „Rusia este amenințarea cea mai activă”

Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina

Rusia a lansat o rachetă Soiuz cu peste 50 de sateliți la bord. Doi dintre aceștia sunt ai Iranului

Alegeri SUA 2024. Un influencer pro-Trump recunoaște că a primit bani de la un propagandist rus pentru a posta clipuri false

Partenerii noștri