Live

Preşedinţii României şi Ucrainei au semnat azi un acord istoric: „Este o zi bună pentru relația noastră”

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat, joi, la Washington, acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina. FOTO: Administrația Prezidențială

Un acord istoric a fost semnat joi. Este vorba despre acordul de securitate România - Ucraina. „Este o zi bună pentru relația noastră”, a spus președintele Klaus Iohannis la semnarea documentului alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. România se alatură astfel celor 22 de state semnatare ale Declarației G7 plus Uniunea Europeană, care parafează acest tip de acord cu valoare politică.

ACTUALIZARE 18:10 Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat, joi, la Washington, acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina, care prevede sprijinirea Ucrainei în ceea ce priveşte înfiinţarea unui punct focal naţional privind armele.

„Împreună cu președintele Volodimir Zelenski am semnat astăzi, la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității. Ne alăturăm altor aliați și parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declarația G7 de la Vilnius”, a scris Klaus Iohannis pe X.

În plus, cele două ţări vor continua cooperarea pentru a consolida stabilitatea economică şi rezilienţa Ucrainei prin sprijinirea redresării şi reconstrucţiei Ucrainei.

De asemenea, România va încerca să asigure o utilizare maximă a rutelor sale de transport şi logistice pentru a facilita atât proiectele pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung ale procesului de reconstrucţie a Ucrainei. România va oferi asistenţă pe termen lung şi va susţine industria de apărare a Ucrainei în atingerea obiectivului său de a răspunde nevoilor forţelor de securitate şi apărare, mai prevede acordul.

„Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre şi va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE şi NATO”, arată comunicatul Kievului.

De asemenea, Bucureştiul, împreună cu partenerii, va sprijini centrul de pregătire F-16 pentru instruirea piloţilor ucraineni, contribuind astfel la capabilităţile forţelor aeriene ale coaliţiei.

Secţiuni separate ale documentului se referă la informaţii şi contrainformaţii, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancţiuni şi restaurarea şi reconstrucţia Ucrainei.

În plus, acordul stabileşte un mecanism pentru un răspuns de urgenţă de 24 de ore în cazul unei agresiuni ruse repetate împotriva Ucrainei sau al unei escaladări semnificative.

Acest acord bilateral de securitate pune în aplicare Declaraţia comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, din 12 iulie 2023.

În total, Ucraina a semnat deja 23 de acorduri bilaterale de securitate: cu Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Canada, Italia, Ţările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, SUA, UE, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg şi România.

Semnarea acordului cu Ucraina fusese anunţată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis, care participă la summitul NATO de la Washington, unde este prezent şi preşedintele Volodimir Zelenski.

Aceste acorduri bilaterale de securitate sunt văzute ca garanţii pentru sprijinul aliaţilor occidentali pentru Ucraina până când va putea deveni într-o zi membră cu drepturi depline a NATO.

România, care ajută la antrenarea piloţilor ucraineni pe F-16, anunţase încă de la începutul anului că negociază şi pregăteşte un astfel de document bilateral cu Kievul.

Acordul integral poate fi consultat AICI

ȘTIRE INIȚIALĂ: ”Important, de asemenea, vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineață, Acordul de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, în implementarea Declarației G7 adoptate în marja Summitului NATO de anul trecut. Astfel ne alăturăm celorlalți aliați și parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina.

Totodată, vom agrea la nivel aliat un sprijin sporit pentru alți parteneri vulnerabili afectați de război și de comportamentul agresiv al Rusiei, iar pentru noi evident, importanța cea mai mare în acest context o acordăm Republicii Moldova. Și după cum o să vedeți în Declarația finală, Republica Moldova este reflectată adecvat în Declarație. Aceasta trebuie sprijinită să contracareze atacurile permanente hibride din partea Rusiei.

Consolidarea securității Ucrainei și a Republicii Moldova înseamnă, până la urmă, sporirea propriei noastre securități și a securității întregului spațiu euroatlantic”, a declarat președintele.

NATO a mai decis continuarea procesului de integrare a armatei ucrainene şi un sprijin de 40 de miliarde de euro pentru anul următor.

Dar mai ales s-a anunţat că este în curs transferul de avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Olanda, îndelung solicitate de Kiev. De asemenea, Ucraina va primi cinci noi sisteme de apărare Patriot donate de Statele Unite, Germania, Italia, Olanda şi România. Preşedintele Iohannis a declarat că sunt negocieri în curs pentru înlocuirea sistemului donat Ucrainei.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri