Live

Preşedinţia cehă a UE a stabilit calendarul pentru decizia de aderare a României la Schengen

Data publicării:
Gestul guvernul austriac de a se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen este criticat în presa austriacă. Foto: Profimedia Images

Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a stabilit calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic european. Decizia finală ar urma să fie luată la începutul lunii decembrie, în Consiliul JAI.

„Am primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen din țara noastră, precum și calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic european”, a scris europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, pe Facebook.

Potrivit calendarului, vor fi două reuniuni europene în luna noiembrie, iar votul decisiv va avea loc pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

„Pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre aceste vizite și rezultatele pozitive - cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen. Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru ”informații actualizate” despre modul în care România îndeplinește condițiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie.

Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne ( JAI - consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene).

Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen.”, scrie Vlad Gheorghe.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că a discutat cu oficiali europeni despre aderarea României la Schengen, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles, spunând că mai rămân de clarificat unele aspecte pentru ca autorităţile olandeze să fie convinse că ţara noastră îndeplineşte condiţiile pentru a fi primită în spaţiul de liberă circulaţie.

Citește și Surse: Premierul Ciucă le-a cerut europarlamentarilor României să renunțe la discursurile agresive pe subiectul Schengen

„Nu mai e timp de pierdut. Locul României este în Schengen”, a afirmat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, după întâlnirea cu premierul de săptămâna trecută.

„Rezoluția adoptată recent de Parlamentul European recunoaște pe deplin așteptările legitime ale României privind aderarea la Spațiul Schengen, ceea ce ne dă încredere că acțiunile consistente asumate de România privind aplicarea standardelor acquis-ului Schengen oferă baza solidă pentru adoptarea rapidă a unei decizii politice favorabile”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al guvernului.

Citește și EXCLUSIV Siegfried Mureșan explică de ce Rutte nu vrea România în Schengen: ”Are un guvern fragil, cu o majoritate fragilă”

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Italienii au rămas fără cuvinte când au aflat ce avere are Dan Șucu! Porecla pe care i-au dat-o patronului de la Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Competențele de bază au scăzut dramatic în UE. România, printre țările europene cu cele mai slabe cunoștințe la matematică

Bulgaria introduce controale la granița cu România timp de șase luni, de la 1 ianuarie

Partenerii noștri