Președintele Consiliului European: Relațiile dintre UE și Rusia sunt "la un nivel scăzut". Ce spune Vladimir Putin
Relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia sunt la un "nivel scăzut", cu opinii diferite în mai multe domenii, i-a spus, luni, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintelui rus Vladimir Putin, într-o discuție telefonică. La rândul său, liderul de la Kremlin a denunţat "poziţia conflictuală'' a UE cu privire la Rusia.
Charles Michel a vorbit cu Putin înaintea unui summit în care se întrunesc liderii Uniunii Europene, care ar urma să aibă loc joi și vineri, notează Reuters.
„Președintele Michel și-a exprimat opinia că legăturile UE-Rusia se află într-un punct scăzut și a confirmat abordarea UE față de cele cinci principii directoare, bazate pe valorile fundamentale ale UE”, au spus reprezentanții Consiliului European într-o declarație. „În prezent există dezacord în multe domenii.”
Printre subiectele asupra cărora UE și Rusia nu s-au pus de acord sunt situația din Ucraina, atacurile cibernetice asupra țărilor UE și tentativa de asasinare și încarcerarea criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi.
Vladimir Putin, despre relația Rusia - UE: Partenerii europeni au o poziție conflictuală
Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni poziţia ''conflictuală'' a Uniunii Europene cu privire la Rusia, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu câteva zile înainte de un summit al Celor 27, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Vladimir Putin a estimat că starea legăturilor Rusia-UE nu este satisfăcătoare din cauza poziţiei neconstructive şi uneori conflictuală a partenerilor" europeni, a precizat Kremlinul într-un comunicat.
Un summit european, în cadrul căruia ar urma să fie validate noi sancţiuni împotriva Moscovei, urmează să se desfăşoare joi şi vineri prin videoconferinţă.
"De partea rusă, voinţa de a restabili un format de cooperare depolitizat cu Uniunea Europeană (...) a fost subliniată", a mai precizat Kremlinul.
Cei doi lideri au discutat în special despre vaccinul rus Sputnik V împotriva COVID-19 şi despre folosirea sa potenţială în UE, despre războiul din Ucraina şi despre situaţia din Belarus, unde puterea a reprimat o amplă mişcare de protest, notează AFP, subiecte de dezacorduri profunde.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News