Live

Președintele Austriei îndeamnă la compromisuri pentru formarea unei coaliții. „Ce imagine a țării dorim să prezentăm lumii?”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Austriei (foto dreapta) i-a cerut lui Karl Nehammer să rămână în funcția de interimar până la formarea unei noi coaliții de guvernare. Foto: Profimedia Images

Președintele Austriei a făcut apel miercuri la toate partidele din Parlamentul de la Viena să evite „confruntarea” și să caute compromisuri în negocierile privind formarea unei coaliții, după ce Partidul Libertății, de extremă-dreapta, a câștigat alegerile naționale de duminică, dar a fost departe de a obține majoritatea absolută, scrie Reuters.

Partidul Libertății (FPO), eurosceptic și favorabil Rusiei, a intrat în istorie prin câștigarea alegerilor parlamentare pentru prima dată de la înființarea sa în anii 1950, atunci sub conducerea unui lider care a fost ofițer SS și deputat nazist.

După ce a obținut aproximativ 29% dintre voturi, partidul ar avea nevoie de un partener de coaliție pentru a guverna, dar celelalte formațiuni au anunțat că nu sunt interesate de o colaborare.

Președintele austriac Alexander Van der Bellen, care supraveghează formarea guvernelor, le-a spus tuturor partidelor să poarte discuții, un proces care ar trebui să înceapă oficial în curând.

I-a cerut lui Karl Nehammer să rămână interimar

„Campania electorală s-a încheiat. Această confruntare s-a încheiat. Acum trebuie găsite compromisuri, răspunsuri comune la întrebări presante”, a declarat Van der Bellen, într-un discurs în care a acceptat demisia guvernului condus de conservatorii lui Karl Nehammer și i-a cerut acestuia să rămână în funcția de interimar până la formarea unei noi coaliții de guvernare.

El a enumerat câteva chestiuni care ating subiecte sensibile, precum scumpirea traiului, schimbările climatice și asistența medicală, dar a întrebat, de asemenea: „Cum aducem o contribuție pozitivă în Uniunea Europeană?” și „Ce imagine a Austriei dorim să prezentăm lumii?”.

Van der Bellen, un fost lider al Verzilor (formațiune de stânga), și-a exprimat rezervele cu privire la intrarea FPO în guvern.

Miercuri, el a reiterat că orice viitor guvern ar trebui să respecte valorile fundamentale, inclusiv drepturile minorităților, mass-media independente și apartenența țării la UE.

Partidul Popular Austriac (OVP) a lăsat ușa deschisă pentru o coaliție cu FPO

Partidul Popular Austriac (OVP), de orientare conservatoare, al cancelarului Karl Nehammer este singurul partid care a lăsat ușa deschisă pentru o coaliție cu FPO, însă Nehammer a exclus în mod repetat intrarea la guvernare alături de liderul FPO, radicalul Herbert Kickl, care a insistat că nu va „dispărea în neant”.

FPO a transmis că speră ca Nehammer să fie înlăturat de la conducerea OVP, însă conducerea popularilor și-a reafirmat marți sprijinul pentru cancelar.

Deși FPO nu pare să aibă în prezent nicio cale spre putere, Nehammer l-a îndemnat marți pe președinte să acorde oficial FPO mandatul pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Van der Bellen nu a făcut nicio referire la această posibilitate miercuri, spunând doar că va discuta cu reprezentanții partidelor.

„Voi face acest lucru cu calmul necesar și în profunzimea necesară”, a adăugat el.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nehammer i-a cerut preşedintelui Austriei să desemneze partidul de extremă dreapta FPO să formeze un nou guvern

Ce ar însemna o victorie a lui Trump pentru Europa. Alegerile din SUA ar putea fi cele mai importante din ultimii 160 de ani

Parlamentari germani amenință cu scoaterea în afara legii a partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD)

„Învingem!”: Mesajele îngrijorătoare transmise de Wilders, Le Pen și Orban după victoria extremei drepte la alegerile din Austria

Partenerii noștri