Live

Preot din Ucraina: Sunt șocat de liderii bisericii mele de la Moscova. Patriarhul Kirill și-a dat binecuvântarea pentru război

Data actualizării: Data publicării:
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Biserica Ortodoxă Rusă a preluat ca un ecou retorica Kremlinului în justificarea războiului din Ucraina. Este o poziție care pare să determine un număr mare de preoți și enoriași ucraineni să întoarcă spatele Moscovei.

"Nu voi uita niciodată momentul în care m-am trezit devreme pentru a merge la slujbă și am auzit brusc sunetele șocante ale bombardamentelor", a povestit pentru BBC preotul Nicolai Pluzhnik.

El a vorbit despre oamenii care ajutau la activitățile din biserică și despre enoriașii care au murit în război. "Femeia minunată care gătea la biserica noastră și fiul ei, care era într-un scaun cu rotile, au fost uciși amândoi când un obuz de artilerie a lovit apartamentul lor. Știu despre alți câțiva dintre enoriașii noștri care au murit", spune preotul.

La fel ca majoritatea clericilor din regiunea din nord-estul Ucrainei unde s-a născut, Nicolai Pluzhnik aparținea ramurii Bisericii Ortodoxe Ruse. Acum, însă, spune el, a cerut să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a primit în cele din urmă independența față de Biserica Ortodoxă Rusă în 2019, într-o mișcare care nu a fost niciodată recunoscută de Rusia.

Nicolai Pluzhnik spune că mulți colegi preoți care l-au urmat până acum pe patriarhul Kirill la Moscova adoptă acum aceeași atitudine din cauza poziției liderului Bisericii față de război.

Părintele Pluzhnik și familia sa au fugit din zona bombardată și locuiesc temporar într-o casă din orașul Cernăuți. "Când a început războiul, așteptam vești și reacții de la patriarhul Kirill al Moscovei, „părintele” bisericii noastre. Dar la început nu a existat nicio reacție, iar apoi a fost mai rău", spune el.

"Patriarhul Kirill a binecuvântat armata rusă și și-a dat binecuvântarea pentru război. Nu a fost doar el, ci majoritatea preoților din Patriarhia Moscovei [Biserica Ortodoxă Rusă], inclusiv unii care au chiar rădăcini ucrainene. Am fost în stare de șoc", a adăugat preotul.

Pe lângă faptul că nu a condamnat fără echivoc uciderea oamenilor nevinovați din Ucraina sau să ceară încetarea focului, patriarhul a ținut slujbe de amploare, televizate la Moscova, pentru a binecuvânta trupele rusești. De asemenea, a sugerat în predici că războiul purtat de Kremlin este un război corect cu privire la viitorul creștinismului. "Ceea ce se întâmplă astăzi este mult mai important decât politica. Vorbim despre mântuirea umană, despre unde va ajunge omenirea și de care parte a lui Dumnezeu Mântuitorul", a spus patriarhul luna trecută.  

Citește și: Biserica Ortodoxă rusă din Amsterdam rupe orice legătură cu Patriarhia Moscovei și condamnă războiul susținut de Patriarhul Kirill

În prima slujbă de duminică de la începutul lunii, patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut o slujbă pentru soldații ruși, pe care i-a îndemnat să-și apere țara "așa cum numai rușii o pot face" și le-a spus că Rusia este o țară "iubitoare de pace" care a suferit mult din cauza războiului.

"Nu ne străduim în niciun caz să pornim la război sau să facem ceva care ar putea să le facă rău altora. Dar am fost educați de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Și vom fi gata să o apărăm, așa cum numai rușii își pot apăra țara", a declarat patriarhul, un aliat al președintelui Vladimir Putin.

Kirill, în vârstă de 75 de ani, a făcut declarații în care a apărat acțiunile Moscovei în Ucraina și vede războiul ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă, în special în ceea ce privește acceptarea homosexualității, notează Reuters.

Sprijinul său pentru intervenția militară în care au fost uciși mii de soldați și civili ucraineni a stârnit furia altor prelați din cadrul Bisericii Ortodoxe.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri