Live

Premierul Spaniei denunță o „invazie” a Israelului în Liban. „Comunitatea internaţională nu poate rămâne indiferentă”

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a descris miercuri ofensiva israeliană din Liban drept o „invazie”, afirmând că, faţă de această situaţie, comunitatea internaţională nu poate „rămâne indiferentă” şi a deplâns „lipsa unui acord” în cadrul Uniunii Europene, transmite AFP, preluat de Agerpres. 

„Este clar că există o invazie de către o ţară terţă a unui stat suveran precum Libanul şi, prin urmare, comunitatea internaţională nu poate rămâne indiferentă”, a declarat şeful guvernului socialist spaniol în cadrul unei dezbateri în Parlament. 

„Am denunţat (această situaţie) în Ucraina, am denunţat-o şi în Gaza şi, de acum înainte, denunţăm şi invadarea Libanului”, a insistat premierul Sanchez, asigurând că, astfel, demonstrează coerenţă diplomatică. 

Premierul Pedro Sanchez, care şi-a sporit criticile la adresa Israelului de la începutul conflictului din Fâşia Gaza, a mai spus că regretă „lipsa unui acord în cadrul Uniunii Europene” cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu. 

„Regret acest lucru pentru că eu cred că în aceste chestiuni ar trebui să fim consecvenţi nu cu poziţia noastră, ci consecvenţi cu apărarea dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar”, a clarificat şeful executivului spaniol. 

După ce a slăbit Hamas în timpul unei campanii militare de amploare ca răzbunare pentru atacul fără precedent din 7 octombrie anul trecut, armata israeliană a lansat pe 30 septembrie o ofensivă terestră împotriva Hezbollah în sudul Libanului, unde aproximativ 10.000 de trupe ale misiunii ONU de menţinere a păcii sunt dislocate sub comanda unui general spaniol. 

Obiectivul declarat al Israelului este să distanţeze această mişcare şiită pro-iraniană de zonele de graniţă în care este stabilită pentru ca aceasta să îşi oprească tirurile de rachete către nordul Israelului şi astfel să permite întoarcerea în această regiune a aproximativ 60.000 de locuitori strămutaţi. 

Potrivit datelor oficiale libaneze, aproape 2.000 de persoane au fost ucise din octombrie 2023, inclusiv peste o mie din 23 septembrie şi de la începutul atacurilor israeliene în sudul şi estul Libanului, dar şi în suburbiile din sudul capitalei Beirut. 

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

N-au stat la discuții și au suspendat-o pe viață, după apariția unui clip pe internet! Primele reacții și decizia luată

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alți 58 de români au fost evacuați din Liban și aduși în țară. Câte persoane au fost repatriate, până acum

Avetismentul ONU privind situația din Liban „Trebuie să facem tot ce putem pentru a împiedica acest lucru”

Armata israeliană anunță că a distrus un tunel al Hezbollah din sudul Libanului care ajungea în Israel

Israelul a invadat Libanul de șase ori în ultimii 50 de ani. Cronologia unui conflict aparent fără sfârșit

Partenerii noștri