Live

Premierul armean l-a criticat în față pe Putin pentru că Rusia nu a apărat Armenia în fața Azerbaidjanului

Data actualizării: Data publicării:
Paşinian a apreciat drept „condamnabil” faptul că „apartenenţa Armeniei la OTSC nu a putut contracara agresiunea azeră”. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, i-a criticat, miercuri, pe aliaţii săi din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia, pentru eşecul de a apăra Armenia în faţa Azerbaidjanului vecin.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah - teritoriu recunoscut internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar care are o populaţie majoritar armeană - în două războaie, dintre care cel mai recent, în 2020, s-a soldat cu peste 6.500 de morţi.

Ciocniri între cele două ţări au avut loc cu regularitate, cum s-a întâmplat şi în septembrie, când au fost ucişi 286 de combatanţi.

„Până acum nu am reuşit să ne punem de acord asupra unei reacţii a OTSC la agresiunea azeră împotriva Armeniei”, a criticat Paşinian în timpul unui summit la Erevan al acestei alianţe militare ce reuneşte mai multe foste republici sovietice, conform AFP, citat de Agerpres.

Paşinian a apreciat drept „condamnabil” faptul că „apartenenţa Armeniei la OTSC nu a putut contracara agresiunea azeră”. „Aceasta aduce un prejudiciu enorm imaginii OTSC, atât în ţara noastră, cât şi în străinătate”, a susţinut Paşinian.

În timpul serii de miercuri, prim-ministrul armean a discutat cu dictatorul rus, Vladimir Putin, prezent, la rândul lui, la summit, pentru a aborda în special problema regiunii Nagorno-Karabah.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ținut să spună că OTSC este o organizaţie „necesară”, ale cărei servicii rămân „foarte cerute” pentru „soluţionarea unor conflicte regionale”.

„Este foarte important ca Armenia şi Azerbaidjan să se pună de acord asupra unui tratat de pace. Aceasta este sarcina noastră principală. Şi noi trebuie să facem maximum de eforturi pentru (...) ca ea să fie realizată”, a declarat Peskov la finalul summitului OTSC.

Conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia este legat de dispute teritoriale, în special în jurul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă azeră populată majoritar de armeni care s-a separat de Azerbaidjan la începutul anilor 1990, cu ajutorul Armeniei. Un prim război a dus, la acea dată, la peste 30.000 de morţi.

Războiul din toamna lui 2020 dintre Armenia şi Azerbaidjan a făcut peste 6.500 de morţi în cele două tabere şi s-a încheiat cu un eşec militar al Armeniei şi cu un acord de pace mediat de Rusia.

Însă, confruntări sporadice au continuat să aibă loc, în ciuda prezenţei de militari ruşi, fie că este vorba de Nagorno-Karabah sau de frontiera recunoscută între cele două ţări, cum s-a întâmplat în septembrie.

Armenia a cerut, în septembrie, ajutorul militar al OTSC şi al Rusiei, în conformitate cu acordul ce reglementează activităţile alianţei. Însă OTSC a reacţionat prin detaşarea secretarului său general în zona de conflict şi propunând înfiinţarea unui grup de lucru pentru a analiza situaţia.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri