Live

Premieră în mandatul lui Joe Biden. Pentagonul a discutat cu oficiali ai armatei chineze

Data publicării:
Clădirea Pentagonului. Foto: Guliver / Getty Images

Un înalt oficial al Pentagonului a avut discuţii cu lideri ai armatei chineze pentru prima dată de când Joe Biden a preluat funcţia de preşedinte al SUA, în ianuarie. Convorbirea s-a concentrat pe gestionarea riscurilor, potrivit unui oficial american.

Contracararea Chinei se află de mai mulţi ani în centrul politicii de securitate naţională a SUA, iar administraţia Biden a descris rivalitatea cu Beijingul drept „cel mai mare test geopolitic” al acestui secol, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Relaţiile dintre China şi SUA au devenit din ce în ce mai tensionate, cele mai mari două economii ale lumii având poziţii divergente pe multe dosare, de la Taiwan şi drepturile omului, până la Marea Chinei de Sud.

În pofida tensiunilor şi a retoricii aprinse, oficialii militari americani încearcă de mai mult timp să menţină linii de comunicare deschise cu omologii chinezi pentru a putea atenua riscul declanşării unor crize sau pentru a gestiona accidente.

Michael Chase, asistent adjunct pentru China al secretarului apărării, a discutat săptămâna trecută cu generalul-maior chinez Huang Xueping, director adjunct al Biroului pentru cooperarea militară internaţională din cadrul Armatei Populare de Eliberare.

Au folosit astăzi legătura telefonică de apărare SUA-RPC pentru o conferinţă video în condiţii de securitate”, a spus oficialul SUA, sub condiţia anonimatului.

Chase s-a concentrat pe „gestionarea crizelor şi a riscurilor”, a adăugat oficialul.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, nu a discutat deocamdată cu omologul său chinez, în parte pentru că nu este clar care oficial chinez este omologul şefului Pentagonului.

Vicepreşedinta Kamala Harris a declarat joi că SUA salută concurenţa şi nu caută conflicte cu Beijingul, dar a precizat că va vorbi răspicat pe dosare precum disputele maritime din Marea Chinei de Sud.

China, Vietnam, Brunei, Malaezia, Filipine şi Taiwan revendică părţi din Marea Chinei de Sud, o zonă strategică pentru transportul maritim internaţional, bogată în câmpuri de gaze naturale şi peşti.

Biden a consolidat sancţiunile impuse Chinei invocând presupuse abuzuri în domeniul drepturilor omului în Xinjiang şi Hong Kong.

Spre deosebire de predecesorul său, Donald Trump, Joe Biden încearcă în general să mobilizeze aliaţi şi parteneri pentru a contribui la contracararea politicii externe şi a celei economice ale Chine, pe care Casa Albă le califică ca fiind ce în ce mai coercitive.

 

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Partenerii noștri