Live

O nouă modă se răspândește în lume: operații pentru lungirea picioarelor. Clienții vor să fie mai înalți, în ciuda durerilor

Data actualizării: Data publicării:
Sam a fost supus unei intervenții chirurgicale în 2015, trecând de la 1,62 m la la 1,70 m. Foto: BBC

În fiecare an, sute de oameni din întreaga lume optează pentru o intervenție chirurgicală de lungă durată, adesea dureroasă, pentru a-și alungi picioarele, în încercarea de a deveni mai înalți cu câțiva centimetri. Procedura complexă nu este lipsită de risc, iar experții în sănătate spun că unii pot rămâne cu probleme pe termen lung, scrie BBC.

Sam Becker era cel mai înalt copil din liceul său în primul an de școală, dar până la sfârșitul liceului colegii săi îl lăsaseră în urmă. Devenise cel mai mic de înălțime. „Când am mers la facultate, am observat că sunt mai scund decât mulți dintre băieți și chiar fete”, spune el. "Îți afectează viața. Sincer, femeile nu se întâlnesc în general cu băieți mai scunzi decât ei. Cel mai greu a fost că simțeam că nu voi putea găsi o soție", povestește tânărul. 

Sam, acum în vârstă de 30 de ani, din New York, spera în continuare că va mai putea crește în înălțime, deși știa că ajunsese o persoană adultă, iar procesul de creștere se terminase. "Mereu am crezut că a fi înalt și a avea succes sunt legate. Trebuia să vin cu propria mea soluție."

"În cât timp voi putea merge după operația de alungire a picioarelor?"

Sam și-a cercetat opțiunile, dar nu a fost convins de soluțiile temporare, cum ar fi talpa mai înaltă a pantofilor și exercițiile de întindere. Când a dat peste operația de alungire a picioarelor, a făcut o obsesie. După o conversație sinceră cu mama sa și cântărind diferitele riscuri, el a decis că răspunsul la problemele sale se află pe masa de operație. A fost supus unei intervenții chirurgicale în 2015, trecând de la 1,62 m la la 1,70 m.

"La prima mea consultație, medicul mi-a arătat foarte clar cât de dificilă va fi intervenția chirurgicală. Eram îngrijorat de ceea ce aș putea face după ce am obținut acei centimetri. Voi mai putea să merg pe jos? Voi mai putea a alerga? Când?", povestește bărbatul.

„După operație, făceam terapie fizică, de trei sau patru ori pe săptămână, timp de câteva ore în fiecare zi. Am făcut asta timp de șase luni. A fost o experiență uimitoare. Este un fel de nebunie. Ai picioare noi și înveți să mergi din nou. Este văzută ca o intervenție chirurgicală estetică, dar am făcut-o mult mai pentru sănătatea mea mentală", a conchis Sam.

Procedură dureroasă și costisitoare

Operația de alungire a picioarelor este disponibilă în mai multe țări, unii pacienți putând să își crească înălțimea cu până la 13 cm. BBC a vorbit cu clinicile din întreaga lume despre frecvența cu care se efectuează operația, astfel că numărul persoanelor care cer o astfel de intervenție variază.

La centrele de conducere din SUA, Germania și Coreea de Sud procedura se desfășoară de 100 și până la 200 de ori pe an. În Spania, India, Turcia și Italia, se efectuează între 20 și 40 de operații pe an. În Marea Britanie cifra este ușor mai mică ,de aproximativ 15 ori pe an. Aproape fiecare clinică cu care a vorbit BBC a observat o creștere de la an la an.

În Marea Britanie, taxa ajunge până la 50.000 de lire sterline, în timp ce în SUA prețul variază de la 56.000 de lire sterline până la 210.000 de lire sterline (75.000 dolari - 280.000 de dolari).

Operația este lungă, costisitoare și dureroasă. Tehnica a fost inițiată de Gavril Ilizarov, un medic sovietic care trata soldații răniți care se întorceau din al doilea război mondial. Și în timp ce operația a evoluat în ultimii 70 de ani, multe dintre principii rămân aceleași.

O gaură este realizată în oasele picioarelor, care sunt apoi sparte în două. O tijă metalică este montată chirurgical în interior și menținută în poziție de mai multe șuruburi. Tija este apoi prelungită încet cu până la 1 mm în fiecare zi, extinzându-se până când pacientul atinge înălțimea dorită și oasele lor se pot vindeca împreună.

Pacientul necesită apoi câteva luni de reabilitare zilnică pentru a-și recăpăta mobilitatea. Procesul este plin de riscuri de complicații, de la leziuni nervoase și cheaguri de sânge până la posibilitatea ca oasele să nu se contopească.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Am pierdut cei mai buni ani din viață”. Coșmarul trăit de o femeie care și-a operat picioarele pentru că voia să fie mai înaltă

Tot mai mulți bărbați plătesc sute de mii de euro pentru ca doctorii să le rupă picioarele, în speranța că vor pleca acasă mai înalți

Partenerii noștri