Live

Dmitri a fugit de mobilizarea din Rusia, dar a ajuns într-o situație complicată în Coreea de Sud

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri a locuit aproape 5 luni în Aeroportul Internațional Incheon FOTO: Getty Images

După ce a petrecut aproape cinci luni blocat într-un aeroport din Coreea de Sud, Dmitri poate în sfârșit să respire aer curat. Dar încă nu este liber în adevăratul sens al cuvântului și până să ajungă în acest punct mai are de așteptat.

Dmitri este unul dintre cei cinci ruși care au rămas în Aeroportul Internațional Incheon anul trecut, după ce au fugit de ordinul de mobilizare pentru războiul din Ucraina emis de Vladimir Putin. Ministerul de Justiție din Coreea de Sud le-a refuzat cererile pentru statutul de refugiat, lăsându-i efectiv în uitare pe aeroport.

Prea speriați să se întoarcă în Rusia, aceștia pur și simplu și-au stabilit reședința în aeroport, trăind cu mâncarea oferită de departamentul de imigrație din Coreea de Sud.

Dmitri (nume fictiv, bărbatul a cerut să rămână anonim, de teama consecințelor pe care le-ar putea suferi dacă va fi trimis acasă) și încă unul dintre bărbați au obținut permisiunea de a părăsi aeroportul în această săptămână și au fost cazați într-o unitate guvernamentală - Centrul pentru imigrației, în timp ce negocierile cu autoritățile continuă. Ceilalți trei rămân în aeroport. Nu se știe de ce bărbații nu au încercat să ajungă într-o altă țară după ce și-au dat seama de dificultățile pe care le întâmpină în Coreea de Sud.

Solicitarea pentru statutul de refugiat în Coreea de Sud ar putea primi un răspuns după luni sau ani și, între timp, Dmitri va avea nevoie de aprobare prealabilă dacă dorește să părăsească centrul și chiar și atunci când va rămâne afară câteva minute după ora 18:00 va trebui să facă un test Covid pe cheltuiala lui. De asemenea, nu are voie să lucreze.

Dar pentru Dmitri aceste condiții sunt de preferat în locul alternativei, chiar dacă a trebuit să-și lase acasă soția și fiul de 7 ani.

„Mi-e foarte dor de băiatul meu”, a spus Dmitri, 30 de ani, pentru CNN. Este foarte trist pentru că fiul lui nu înțelege de ce a trebuit să plece.

Dmitri a fugit din Rusia după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea

Dmitri a fugit din Rusia în octombrie anul trecut, după ce Vladimir Putin a cerut mobilizarea a 300.000 de oameni care să meargă în războiul din Ucraina. El a fost unul dintre sutele de mii de bărbați care au fugit din țara natală în săptămânile și lunile de după anunțul din 21 septembrie.

Se temea că va fi printre primii trimiși în prima linie, pentru că are dosar de disidență.

„Am fost la proteste față de război... Am decis că trebuie să părăsesc Rusia”, a spus el, adăugând că șase dintre prietenii lui au murit în Ucraina.

Prima dată a avut în plan să plece în Kazahstan, dar s-a răzgândit când a auzit că această țară îi deporta pe fugari.

Coreea de Sud era singura țară democratică în care putea zbura la acel moment, a spus el, deși era conștient de faptul că țara nu îi privește cu ochi buni pe cei care fug de mobilizări militare, având în vedere că aici serviciul militar este obligatoriu, durează cel puțin 18 luni și majoritatea bărbaților trebuie să îl îndeplinească până la vârsta de 28 de ani.

„Nu sunt un dezertor, sunt împotriva războiului”, a spus el, dorind ca mesajul lui să ajungă și la autoritățile din Seul. „Nu vreau să mă duc să omor oameni”.

Până săptămâna aceasta, viața lui în Seul era foarte limitată. A mâncat zilnic chiflă și supă fierbinte la prânz și pui și orez la cină. Și-a petrecut timpul plimbându-se prin aeroport, și-a spălat hainele într-o chiuvetă dintr-o baie publică și spune că nu a avut acces la apă caldă ca să facă duș în ultima lună

În aeroport a dormit pe jos într-o cameră mică, împreună cu alți 15 solicitanți de azil.

La centrul guvernamental la care a ajuns lucrurile stau mult mai bine. „Condițiile de aici sunt foarte bune, mâncarea este suficientă, există o mașină de spălat, un fier de călcat, apă caldă, peste tot este curat și ne tratează foarte bine”, a spus el.

Cererea de azil a lui Dmitri este complicată. El a câștigat dreptul de a solicita statutul de refugiat luna trecută, după ce a contestat decizia inițială a Ministerului Justiției la Tribunalul Districtual Incheon.

Avocatul său a spus că ar putea să mai dureze încă cinci luni până când va afla dacă are dreptul de a cere azil. Chiar și atunci nu va avea nicio garanție, pentru că o mică parte din cereri sunt acceptate.

În 2019, înainte de pandemie, doar 79 din aproape 15.500 de solicitanți au primit statutul de refugiat în Coreea de Sud.

„Chiar și SUA au o rată de aprobare de aproape 10%”, a spus avocatul lui Dmitri, Lee Jong-chan.

Avocatul estimează că Dmitri mai are de așteptat aproximativ cinci luni pentru a afla dacă are dreptul de a solicita statutul de refugiat, apoi încă unul sau doi ani înainte de a ști dacă îl pot obține.

Dacă cererea este respinsă, Dmitri poate să mai rămână în țară cu un permis de ședere umanitar, care vine cu multe restricții.

Dacă nu va putea găsi adăpost în Coreea de Sud, Dmitri a spus că va lua în considerare să ceară ambasadelor Statelor Unite și Canadei să ia în considerare o cerere de azil.

Dar chiar dacă oricare dintre aceste țări l-ar accepta în cele din urmă, Dmitri ar fi zdruncinat. Nu s-a gândit niciodată că va părăsi Rusia, pentru că este casa lui și încă mai are speranța că se va putea întoarce într-o zi acolo. „Ar fi grozav dacă m-aș putea întoarce acasă, în Rusia. Asta ar însemna că tot ce se întâmplă acum s-ar fi încheiat”.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord echipamente”

Atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî: cel puțin doi morți, mai mulți răniți și clădiri avariate

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Partenerii noștri