Poluarea în capitala Indiei a devenit atât de gravă încât autoritățile recurg la măsuri extreme
Capitala Indiei, Delhi, a introdus un sistem de circulație alternativă pentru mașinile private, această măsură făcând parte din eforturile autorităților de a reduce nivelul poluării, informează BBC.
Mașinile private cu numere pare și impare vor avea drept de circulație în zile diferite în perioada 4-15 noiembrie.
Sistemul a mai fost folosit în 2016 și 2017, dar nu este clar dacă ajută la reducerea poluării din aer.
Mașinile cu numere de înmatriculare caer se termină în numere impare vor circula în zilele impare, în timp ce mașinile ale căror numere de înmatriculare se termină în numere pare vor circula în zile pare.
Restricțiile se aplică de la 8 dimineța la 8 seara, de luni până sâmbătă. Oficialii de rang înalt vor face excepție, la fel și vehiculele de transport în comun, taxiurile, bărbați care își duc copiii la școală, femei aflate singure în mașină, scutere și motociclete și vehiculele de urgență.
Oficialul a spus că acest sistem alternativ de circulație, va elimina zilnic sute de mii de mașini de pe șosele. Cei care ignoră acest decret vor fi amendați cu 4.000 de rupii (56 de dolari).
Nivelul poluării a atins cote alarmante în Delhi, iar autoritățile au cerut populației să evite orice activitate în afara casei. Școlile au fost închise timp de o săptămână, iar milioane de oameni sunt în pericol să dezvolte afecțiuni respiratorii.
I think we are heading towards Delhi recording the most polluted day in the history of world!! Most of the Delhi areas are showing an AQI of 999 because the meters can't record above that. This is a DISASTER!#DelhiAirEmergency pic.twitter.com/5pY52i5QPw
— Varun Jhaveri (@Varun_Jhaveri) 3 noiembrie 2019
Arvind Kejriwal, ministrul șef din Delhi, a spus săptămâna trecută că orașul a devenit "o cameră de gazare".
Traficul rutier este doar una dintre cauzele poluării din Delhi, principala problemă fiind aceea că fermierii din statele învecinate Punjab și Haryana își ard câmpurile pentru a curăța terenurile.
Fumul rezultat este un amestec periculos de particule de materie, dioxid de carbon, dioxid de azot și dioxid de sulf.
Praful produs de șantiere și fumul produs de fabrici contribuie la nivelul crescut al poluării.
Potrivit măsurătorilor oficiale, nivelul de particule periculoase din Delhi (PM2.5 și PM10) depășește de șapte ori nivelul înregistrat în Beijing, un alt oraș care are problema grave de poluare.
Editor web: Vlad Mironescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News