Live

Polonia și statele baltice solicită finanțare UE pentru fortificarea frontierelor cu Rusia și Belarus

Data publicării:
Foto: Profimedia

În ianuarie, cele trei state baltice au dezvăluit planurile pentru o linie de apărare baltică, urmate de anunțul Poloniei din mai privind o inițiativă similară, Scutul estic, care vizează consolidarea frontierelor sale cu regiunea Kaliningrad a Rusiei și Belarus

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia vor solicita finanțare UE pentru a construi buncăre, bariere, linii de aprovizionare și depozite militare de-a lungul frontierelor lor cu Rusia și Belarus. Miniștrii apărării din cele patru țări au ajuns la acest acord în timpul unei reuniuni la Daugavpils, Letonia.

Miniștrii apărării din statele baltice și Polonia au subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei evidențiază necesitatea critică a barierelor fizice în teren deschis, chiar și într-un război tehnologic avansat.

Aceștia au remarcat amenințările externe în creștere de-a lungul frontierei baltice cu Polonia, subliniind că întărirea fortificațiilor la frontierele cu Rusia și Belarus este o prioritate absolută, reafirmându-și angajamentul de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

„Necesitatea unei linii de apărare decurge din situația de securitate și sprijină noul concept de apărare avansată al NATO”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, adăugând că «este extrem de important să ne coordonăm activitățile cu Polonia».

„În același timp, consolidează securitatea Uniunii Europene și apărarea militară a frontierelor sale, motiv pentru care vedem clar că Uniunea Europeană ar putea, de asemenea, să sprijine financiar proiectul”, a spus el.

Înființarea liniei de apărare baltice în Estonia este planificată în trei etape. În primele două etape, vor fi construite 40 de puncte de sprijin și 12 zone de depozitare cu infrastructură completă. În a treia etapă, vor fi construite opt puncte de sprijin suplimentare. Conceptul pentru aceste structuri defensive urmează acordul încheiat la summitul NATO de la Madrid, care subliniază că aliații trebuie apărați de la primul metru, în conformitate cu noile planuri de apărare regională.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Bijuteria” de 500.000.000 $, devastată de inundații! Cel puțin 8 oameni au murit. FOTO Imaginile dezastrului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii pretind că au inventat drona perfectă, mai rămâne să o poată fabrica. Berdiș poate funcționa chiar ca aruncător de flăcări

Serviciile secrete britanice: loviturile ucrainene asupra Tihorețk și Toropeț vor cauza probleme de aprovizionare pentru forțele ruse

Lavrov amenință Occidentul: E periculos „să lupţi până la victorie cu o putere nucleară, cum este Rusia”

Explozii și incendii în mai multe regiuni din Rusia, după un atac ucrainean cu peste o sută de drone

Partenerii noștri