Live

Polonia şi Lituania cer ca noile sancţiuni UE contra Rusiei să vizeze şi sectorul nuclear

Data publicării:
Polonia şi Lituania vor ca grupul energetic Rosatom să fie inclus pe "lista neagră" a UE. Foto: Profimedia Images

Polonia şi Lituania cer ca Uniunea Europeană să impună restricţii asupra sectorului nuclear din Rusia ca parte a noilor sancţiuni contra Moscovei în contextul războiului din Ucraina, informează Agerpres.

Cele două ţări au propus ca grupul energetic Rosatom şi conducerea lui să fie incluse pe "lista neagră" a UE, ulterior urmând să fie redusă cooperarea în UE cu industria nucleară rusă.

"Este tot mai dificil să ajungi la unanimitatea necesară în UE pentru sancţiuni suplimentare. Totuşi, noi vom propune un nou pachet ambiţios", a declarat un diplomat european, citate de Reuters.

Acesta a adăugat că noul set de sancţiuni europene, ce va avea 10 pagini, ar urma sa fie gata până în 24 februarie, data când se împlineşte un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

Este de aşteptat ca noile sancţiuni să vizeze şi Belarusul, ţară folosită de Rusia ca platformă pentru atacarea Ucrainei şi unde din octombrie Moscova a desfăşurat trupe pentru exerciţii comune cu armata belarusă.

Ucraina a cerut deja Uniunii Europene să includă grupul energetic Rosatom în viitorul pachet de sancţiuni, o măsură care până acum a fost blocată de către Budapesta, printre alţii.

Ungaria are patru reactoare nucleare construite de Rusia şi intenţionează să se doteze cu încă două care ar urma să fie construite de grupul Rosatom.

Pe "lista neagră" a UE în legătură cu agresiunea rusă contra Ucrainei se află în prezent 1.300 de persoane şi 120 de entităţi. Sancţiunile economice în vigoare includ sectoare din comerţ, transporturi, energie, servicii bancare, media şi apărare.

Diplomaţii europeni au precizat că în noul set de sancţiuni se va încerca din nou să se pună capăt comerţului cu diamante între Belgia şi Rusia şi să se interzică schimburile comerciale cu bunuri care pot fi utilizate în scopuri militare.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a produs doar 7 avioane de pasageri de la începutul războiului în Ucraina. Planul era să construiască 108 (presă)

SUA deblochează pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate

De ce se strică dronele rusești înainte să își lovească ținta. Războiul din umbră contra mașinăriei de război a Rusiei

O companie chineză care are o fabrică în California furnizează Armatei ruse echipamente electronice

Partenerii noștri