Live

Polonia a arestat trei persoane care ar fi provocat mai multe incendii în regiuni din țară la ordinul Rusiei

Data publicării:
Incendiu în Varșovia la un centru comercial. Poliția anchetează cazul dintr-o serie de mai multe incendii în diverse regiuni ale țării. Foto: Profimedia Images

Polonia a arestat mai multe persoane suspectate că au incendiat clădiri în regiuni din toată țara, acte teroriste care ar fi fost comise în sprijinul regimului de la Kremlin. Serviciile de securitate de la Varșovia a anunțat, miercuri, arestarea a trei suspecți.

„Este vorba despre noi arestări în cadrul unei anchete asupra activităţilor unui grup infracţional organizat ce avea drept scop acţiuni de sabotaj, în special incendii, în folosul serviciilor de securitate ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt Jacek Dobrzynski.

Persoanele arestate, un polonez şi doi bieloruşi, au fost plasaţi în arest preventiv şi riscă o pedeapsă ce poate ajunge la închisoare pe viaţă.

În informarea serviciilor poloneze se menţionează, de asemenea, arestarea, în ianuarie, a unui ucrainean ce avea planuri să pornească incendii la Wroclaw, în vestul Poloniei. În timpul ultimelor luni, mai multe incendii misterioase au izbucnit în Polonia.

Poliţia poloneză anchetează incendierea unei mari hale în Varşovia, unde 1.400 de mici magazine, deţinute în special de membri ai comunităţii vietnameze, au fost distruse la mijlocul lunii mai. Cu toate acestea, autorităţile poloneze refuză să spună clar dacă este studiată o eventuală pistă.

Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, a declarat recent că în ultimele luni mai multe tentative de acţiuni de sabotaj şi de incendiere au avut loc în Polonia în folosul serviciilor de informaţii ruse.„Din fericire, graţie vigilenţei serviciilor noastre şi aliaţilor noştri, acestea au putut fi evitate”, spunea Tusk la mijlocul lunii mai.

Şeful guvernului polonez a anunţat, de asemenea, întărirea serviciilor de informaţii poloneze în urma activităţilor Rusiei în vederea destabilizării situaţiei din Polonia. Tot miercuri, serviciile de securitate poloneze au anunţat inculparea unui ucrainean de 26 de ani acuzat de „provocări” şi „incitare la spionaj”.

Bărbatul dorea să obţină, contra unor sume de bani, fotografii cu vehicule militare ce traversau frontiera între Polonia şi Ucraina.

Polonia, o fidelă susţinătoare a Ucrainei în faţa invaziei rusești, este, de asemenea, principalul punct de tranzit pentru armele occidentale spre Ucraina.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski îşi va prezenta „Planul Victoriei” la reuniunea de la Ramstein. Cum au catalogat SUA propunerile Ucrainei

Acțiune comando în Marea Neagră. Ucrainenii au capturat „cu eforturi titanice” mai multe platforme de gaz lângă Insula Șerpilor

O jurnalistă a întrebat-o pe amanta lui Putin de ce nu are copii. Imediat au apărut polițiștii care au verificat-o și interogat-o

Americanii confiscă domenii web folosite de hackerii FSB

Partenerii noștri