Live

Poliția moralității din Iran se întoarce pe străzi din nou, la zece luni de când Mahsa Amini a fost omorâtă cu brutalitate

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Așa-zisa poliție a moralității din Iran va începe din nou patrularea pe stradă pentru punerea în aplicare a codului vestimentar islamic, a transmis presa de stat iraniană, duminică, la zece luni de la uciderea Mahsei Amini, tânără omorâtă în bătaie pentru că nu purta „adecvat” hijab-ul, relatează BBC.

Saeid Montazeralmahdi, purtătorul de cuvânt al acestei autorități iraniene a transmis că forțele sale vor începe din nou patrulele și pe jos și din mașină în toată țară, de duminică.

Conform acestuia, polițiștii le vor avertiza mai întâi pe femei. Cele care „insistă să încalce regulile” sunt pasibile de a „suferi rigorile legii”.

Poliția moralității, această organizație criminală a statului iranian, a intrat în centrul anteției internaționale în luna septembrie a anului trecut când Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani din minoritatea kurdă din Iran, a fost bătută cu sălbătice într-o dubă pentru că nu purta „adecvat” hijab-ul.

Femeia a murit în spital trei zile mai târziu, iar uciderea ei a declanșat un val masiv de proteste și la acțiuni de nesupunere civică împotriva regimului fundamentalist de la Teheran. În timp, însă, măsurile de reprimare brutale ale regimului au dus la stingerea graduală a protestelor.

Protestele erupte după uciderea lui Amini au fost cele mai dure de la Revoluția Islamică din 1979 și au reprezentat cel mai mare pericol pentru regimul fundamentalist de la fondarea acestuia.

Anul trecut, guvernul iranian a executat 582 de oameni, o creștere de 75% față de 2021, conform organizațiilor pentru drepturile omului care au observat un efort tot mai intens al regimului de a inocula frica printre protestatari.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suspectul atacului de la Magdeburg este „islamofob”, spune ministrul german de interne

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Al Treilea Război Mondial a început deja. Cine beneficiază cel mai mult de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina (Politico)

Predoiu, despre extremismul din România: Fenomenul a fost perceput greșit ca fiind nesemnificativ. O abordare mai fermă e necesară

Partenerii noștri