Video Poliţia franceză a reţinut 217 persoane în timpul protestelor faţă de reforma pensiilor. Parlamentarii, sub protecţie specială
Poliţia franceză a reţinut joi seară 217 persoane în timpul protestului de la Paris față de controversata reformă a pensiilor, care a fost trecută prin parlament prin angajarea răspunderii guvernului, fără un vot final în camera inferioară a parlamentului, informează Agerpres.
Poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din Place de la Concorde, în apropierea parlamentului.
🇫🇷 ALERTE INFO - Un canon à eau est utilisé par les forces de l’ordre pour disperser les manifestants près de l’Assemblée nationale. (via @ClementLanot) #revolution #greve16mars pic.twitter.com/Mf0Yc689KH
— Mediavenir (@Mediavenir) March 16, 2023
Demonstranţii au dat foc la paleţi din lemn şi au aruncat cu obiecte în forţele de ordine. Circa 6.000 de protestatari împotriva reformei pensiilor se aflau în piaţă când au avut loc ciocnirile cu forţele de ordine.
🇫🇷🔥 FLASH | Des incendies se sont déclarés à plusieurs endroits de #Paris en signe de protestation contre la #RéformeDesRetraites, avec plusieurs barricades en feu.
— Cerfia (@CerfiaFR) March 16, 2023
(🎥 @ClementLanot)
pic.twitter.com/tXvdsHIkMc
Joi după-amiază guvernul a decis să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron - care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani - şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil.
Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru. Reforma poate fi invalidată totuşi de o moţiune de neîncredere în guvern.
Decizia a înfuriat parlamentarii din opoziţie, care au bătut în pupitre şi au cântat imnul naţional în timpul şedinţei.
Proteste au izbucnit şi în alte oraşe franceze, între care Marseille, Dijon, Nantes, Rennes, Rouen, Grenoble, Toulouse şi Nisa.
Sindicatele au lansat un apel la organizarea unei noi zile naţionale de greve şi proteste joia viitoare. Milioane de persoane au ieşit deja în stradă împotriva propunerii de reformă.
Între timp, ministrul de interne Gerald Darmanin a cerut poliţiei să instituie "măsuri sporite de protecţie" pentru membrii parlamentului în contextul protestelor în desfăşurare.
Parlamentarii sunt expuşi la ameninţări, insulte şi deteriorarea proprietăţii, a afirmat ministrul într-o scrisoare trimisă prefectului poliţiei din Paris, prefectului poliţiei din Bouches-du-Rhône, directorului poliţiei naţionale şi şefului jandarmeriei naţionale, relatează France Info.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News