Live

Ploaia de drone ale Rusiei traumatizează populația Ucrainei. „Acum jumătate de an erau 50 pe lună. Acum sunt 100 pe noapte”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Rusia a intensificat masiv atacurile cu dronă asupra Ucrainei. Aceasta face parte dintr-o revenire mai amplă a forțelor ruse. Invadatorii avansează de-a lungul tuturor liniilor frontului. Trupele nord-coreene s-au alăturat războiului de partea Moscovei. Iar odată cu alegerea lui Donald Trump pentru un al doilea mandat de președinte al SUA, forțele ucrainene epuizate și obosite de război se confruntă cu nesiguranța sprijinului din partea celui mai mare donator militar al lor.

Peste 2.000 de drone au fost lansate în octombrie, potrivit Statului Major al Ucrainei - un număr record în acest război. Potrivit aceluiași raport, Rusia a lansat 1.410 drone în septembrie și 818 în august - comparativ cu aproape 1.100 în cele trei luni de dinainte, potrivit BBC.

Maria Troianivska se întorsese acasă devreme în noaptea în care o dronă rusească i-a lovit dormitorul.

„A intrat pe fereastră, direct în camera ei”, spune mama ei, Viktoria, pentru BBC. După explozie, ea și soțul ei Volodimir au fugit din camera alăturată pentru a găsi camera fiicei lor în flăcări.

„Am încercat să stingem focul, dar totul ardea atât de puternic”, spune ea printre lacrimi. „Era imposibil să respirăm - a trebuit să plecăm”.

Luna trecută, drona rusească Shahed a ucis-o pe tânăra de 14 ani în patul ei, în apartamentul ei de la periferia Kievului.

„A murit imediat, iar apoi a ars”, a spus mama ei. „A trebuit să o îngropăm într-un sicriu închis. Nu avea nicio șansă de supraviețuire”.

Majoritatea dronelor rusești care cad asupra Ucrainei sunt Shahed de concepție iraniană: acționate de elice, cu o formă distinctivă a aripilor și cu un focos letal amplasat în vârf.

Rusia a început, de asemenea, să lanseze drone false, fără niciun explozibil, pentru a deruta unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și a le forța să irosească muniție.

În comparație cu rachetele, acestea sunt mult mai ieftine de construit, mai ușor de tras și concepute pentru a decima moralul.

În fiecare seară, ucrainenii se culcă în timp ce le sună notificările pe telefoane iar dronele care se apropie traversează țara, făcând sirenele să urle.

Iar în fiecare dimineață se trezesc cu vestea unei noi lovituri. Doar de la începutul lunii noiembrie, dronele au lovit Kiev, Harkov, Odesa, Nikolaev și Zaporijia.

Duminică, Rusia a lansat 145 de drone asupra Ucrainei, potrivit președintelui Volodimir Zelenski - un număr record pentru o singură zi de la începutul invaziei la scară largă.

Kievul a declarat în acea zi că a reușit să doboare 62 de drone și că alte 67 au fost „pierdute” - ceea ce înseamnă că au fost doborâte de sistemele de bruiaj electronic sau au dispărut de pe ecranele radar.

Apărarea aeriană ucraineană se luptă să facă față numărului tot mai mare de drone.

„Până acum le-am interceptat. Sper că vom continua să le interceptăm”, a declarat pentru BBC sergentul Mihailo Șamanov, un purtător de cuvânt al administrației militare a orașului Kiev.

Deși el spune că Rusia încearcă să lovească instalații militare, „scopul general este terorizarea civililor”.

Ei știu că rușii vor continua să intensifice aceste atacuri, a spus el - acesta este motivul pentru care guvernul său cere în mod constant mai multă apărare aeriană din partea aliaților occidentali.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Ucraina așteaptă cu neliniște să vadă modul în care președintele ales al SUA, Trump, va aborda războiul atunci când va reintra în funcție.

„Chiar dacă apărarea aeriană funcționează bine, resturi de drone sau rachete cad în oraș. Acestea provoacă incendii, pagube și, din păcate, uneori victime”, a explicat el.

„În fiecare noapte este o loterie - unde lovește, unde este doborât, unde cade și ce se întâmplă”.

Vitalii și oamenii săi nu au un post fix - armamentul lor pentru doborârea Shahed-urilor este transportat pe un camion cu platformă, ceea ce le permite să manevreze rapid.

„Încercăm să monitorizăm, să ne mișcăm, să depășim drona, să o distrugem”, a spus el.

Este clar că munca își spune cuvântul.

„Acum o jumătate de an, erau 50 de drone pe lună. Acum numărul a crescut la 100 de drone, în fiecare noapte”, a spus el.

Zilele lor devin și ele mai lungi. Când rușii foloseau în principal rachete pentru a bombarda Ucraina, comandantul unității a declarat că alertele aeriene durau aproximativ șase ore. „Acum, durează 12 sau 13 ore”, a spus el.

Vitalii este încrezător în fața oamenilor săi, declarând că aceștia pot face față la tot ceea ce rușii pot trage asupra lor dacă primesc arme de la aliații occidentali. „Băieții noștri ar putea face față chiar și la 250 de drone [într-o noapte]”, a spus el.

Dar apărarea aeriană nu poate face mai mult de atât. Ucrainenii vor continua să sufere până când Rusia își va opri invazia și atacurile aeriene asupra orașelor.

Viktoria spune că viețile lor sunt acum împărțite între înainte și după moartea fiicei lor. Locuiesc la un prieten după distrugerea apartamentului lor; ea a spus că dorm noaptea pe coridor pentru a se adăposti de atacurile constante ale dronelor.

„Desigur, este obositor”, a spus ea. „Dar mi se pare că îi face pe oameni și mai furioși, îi irită și îi revoltă. Pentru că oamenii chiar nu pot înțelege, mai ales în ultima vreme, acele atacuri care lovesc case pașnice.”

„Nu înțeleg deloc de ce a început acest război și pentru ce”, a declarat tatăl Mariei, Volodimir, pentru BBC. „Ce sens are? Nici din perspectivă economică, nici umană, teritorială - oamenii mor pur și simplu”. „Sunt doar niște ambiții ale unor oameni bolnavi”.

Ucraina a atacat duminică Moscova cu cel puţin 34 de drone, forţând închiderea temporară a trei dintre principalele aeroporturi ale oraşului, în ceea ce a fost cel mai mare atac ucrainean cu drone asupra capitalei ruse până acum. În acelaşi timp, Rusia, la rândul ei, a lansat peste noapte un număr record de drone asupra Ucrainei, potrivit presei de la Kiev.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Navă de război rusă, du-te dracului” nu poate fi marcă înregistrată a Ucrainei în UE. Motivarea celei mai înalte instanțe europene

Zelenski: Rusia a desfășurat aproape 50.000 de trupe în Kursk / Printre acestea s-ar afla și nord-coreeni

Fost comandant NATO, despre planul lui Trump pentru Ucraina: Putin va rămâne cu 20% din teritoriu

O biserică ortodoxă rusă nou construită în Suedia ridică suspiciuni de spionaj. Clădirea se află lângă obiective strategice

Partenerii noștri