Live

Video&Foto "Pleacă, Xi Jinping!". Studenții protestează în China, manifestațiile fără precedent s-au extins din cauza blocajelor Covid

Data actualizării: Data publicării:
Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universităţi şi în Shanghai. FOTO: Twitter Manya Koetse

Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universităţi şi în Shanghai, unde sute de oameni au scandat "Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!", într-o demonstraţie fără precedent de sfidare faţă de politica strictă şi din ce în ce mai costisitoare a ţării zero-Covid, relatează CNN.

Protestele s-au intensificat după un incendiu mortal produs la un bloc de apartamente din regiunea de vest a ţării, Xinjiang, care s-a soldat cu moartea a 10 persoane şi rănirea altor nouă joi. Furia a crescut după ce a apărut un videoclip care părea să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime.

Protestele au izbucnit în oraşe şi la universităţi din toată China sâmbătă şi duminică devreme dimineaţa, potrivit videoclipurilor distribuite pe reţelele sociale şi relatărilor martorilor.

Videoclipuri difuzate pe scară largă pe reţelele sociale chineze arată sute de oameni din centrul oraşului Shanghai aprinzând sâmbătă lumânări pentru a deplânge morţii din incendiul din Xinjiang.

Mulţimea a ridicat ulterior foi albe de hârtie albă – în ceea ce este în mod tradiţional un protest simbolic împotriva cenzurii – şi a scandat: „Am nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”.

În mai multe videoclipuri văzute de CNN, oamenii au putut fi auziţi strigând ca liderul Chinei Xi Jinping să „demisioneze”. Mulţimea a mai scandat „Nu vreau test Covid, vreau libertate!” şi „nu vreau dictatură, vreau democraţie!”

Unele videoclipuri arată oameni cântând imnul naţional al Chinei şi The Internationale, un standard al mişcării socialiste, în timp ce ţin pancarte cu care protestează faţă de măsurile excepţional de stricte ale Beijingului împotriva pandemiei.

Protestele au izbucnit și în capitala Beijing. Un student de la prestigioasa Universitate din Peking a declarat pentru CNN că, atunci când a ajuns la locul protestului, în jurul orei 1 dimineața, ora locală, erau aproximativ 100 de studenți, iar agenții de securitate încercau să acopere un slogan de protest pictat pe perete.

„Spune nu blocării, da libertății. Nu testului Covid, da mâncării”, scria cu vopsea roșie pe perete, reluând sloganul unui protest care a avut loc pe un pasaj din Beijing în octombrie, cu doar câteva zile înainte de o întâlnire cheie a Partidului Comunist la care Xi și-a asigurat un al treilea mandat în putere.

„Deschideți ochii și priviți lumea, politica zero-Covid este o minciună”, se arată în sloganul de protest de la Universitatea din Peking.

Studentul a spus că agenții de securitate au acoperit ulterior sloganul cu vopsea neagră.

Ulterior, studenții au fost dispersați de profesori și agenți de securitate.

În provincia estică Jiangsu, zeci de studenți de la Universitatea de Comunicații din China, Nanjing s-au adunat să-i plângă pe cei care au murit în incendiul din Xinjiang. Videoclipurile îi arată pe tineri ridicând foi de hârtie albă și telefoanele mobile luminând. Într-un videoclip, un oficial universitar îi avertiza pe studenții: „Veți plăti pentru ceea ce ați făcut astăzi”.

„Si tu, la fel și țara”, i-a răspuns un student.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

Partenerii noștri