Live

Planul rușilor până la iarnă: lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina. Serviciile secrete ucrainene știu ce va fi vizat

Data publicării:
Andrii Sîbiga, ministrul ucrainean de Externe. Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a afirmat sâmbătă, într-o postare la contul său de la rețeaua X (fostă Twitter) că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a cerut AIEA şi aliaţilor Kievului să stabilească misiuni permanente de monitorizare la centralele nucleare ale ţării, relatează Ukrainskaia Pravda.

"Conform serviciilor de informaţii ucrainene, Kremlinul pregăteşte lovituri asupra unor obiective nucleare critice din Ucraina înainte de sosirea iernii", a scris şeful diplomaţiei ucrainene pe reţeaua X.

"Sunt vizate în special dispozitivele de distribuţie deschise (de la centrale nucleare) şi substaţii de transmisie, esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţilor nucleare", a mai spus el.


Andrii Sîbiga nu a explicat de ce Kievul crede că sunt pregătite astfel de lovituri.

Moscova nu a avut nicio reacţie imediată în legătură cu aceste declaraţii, scrie Reuters.

Rusia desfăşoară o campanie de bombardamente asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din toamna anului 2022, după invazia lansată la începutul acelui an.

Atacurile ruse au deteriorat sau distrus cea mai mare parte a capacităţii de generare a energiei termice a Ucrainei şi au vizat uneori baraje, însă nu au lovit încă nicio instalaţie nucleară controlată de Kiev.

Ucraina a acuzat Rusia de şantaj nuclear după ce forţele Moscovei au ocupat centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, în martie 2022, la începutul invaziei.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 20 de ani, e iubita fiului unui interlop arestat și câștigă o avere în fiecare lună. Tatăl ei a scos oamenii pe străzi

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serviciile secrete din Ungaria o interoghează pe misterioasa patroană a firmei care are legături cu pagerele explodate în Liban

Hezbollah anunță moartea a încă unui comandant. Nordul Israelului este atacat cu rachete

Rusia anunţă că a doborât 101 drone ucrainene deasupra teritoriului său vineri noapte

„Am fost torturat 11 luni în gulagul lui Putin”: Cum a supraviețuit un deținut politic în cele mai dure închisori din Rusia

Partenerii noștri